Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
3 Вересня 2021

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ СТАРТУЄ З КАМ’ЯНЦЯ

Погляди кінолюбителів протягом 10-12 вересня будуть прикуті до першого Хмельницького кінофестивалю.
Покази 30 конкурсних робіт відбудуться в декількох міс­тах області, в тому числі й Кам’янці-Подільському. До речі, червону доріжку для відкриття кінофестивалю розстелять у нашій Старій фортеці.
Одним із членів Хмельницької кінокомісії та програмним директором фестивалю є кам’янецький режисер Андрій ЗАЄЦЬ, з яким «Подолянин» і порозмовляв про майбутнє дійство.

– Пане Андрію, на скільки глядачів розраховує кінофестиваль?
– Перший Хмельницький кінофестиваль ставить на меті ознайомити із сучасним українським кіно якомога більше глядачів із Хмельниччини і охоплюватиме одночасно чотири міста: Кам’янець-Подільський (кінотеатр «Друж­ба»), Хмельницький (кіно­театри «Woodmall» та кінотеатр імені Тараса Шевченка), мобільні кінотеатри в Шепетівці та Красилові.

– Зі 170 конкурсних відібрано тільки 30. Це тому, що не було гідних, чи обмежена кількість конкурсантів?
– Насправді завжди важко формувати шорт-лист кінофестивалю, адже є велика кількість справді чудових робіт. Але все ж будь-який кінофестиваль обмежений у часі, тому мені як програмному директору Хмельницького кінофестивалю потрібно було обрати найцікавіші роботи як для глядача, так і роботи, які мають культурну та суспільну цінність. Озираючись на те, що захід триватиме майже 3 дні, то програма показів у нас заповнена на 100 відсотків: 5 повнометражних філь­мів, серед яких будуть і на­ціональні прем’єри, та 25 коротких метрів. Якщо взяти Кам’я­нець-­Подільський кінофестиваль «Бруківка», то 2018 року ми отримали понад 3200 робіт із 121 країни світу, серед яких було майже дві сотні фільмів з України.

– Хто очолить журі?
– Оцінювати конкурсну про­граму буде професійне журі, до якого ввійдуть народний артист України Остап Ступка, член Європейської кіноакадемії, кінопро­дюсер, голова підкомітету в сфері кінематографа і реклами Комітету ВР України з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко, виконавча директорка Одеського міжнародного кінофестивалю та Української кіноакадемії Анна Мачух, режисер Денис Тарасов, членкиня Ради з державної підтримки кінематографії, експертка з кіномаркетингу Поліна Толмачова, режисер Денис Тарасов, кінопродюсер Тарас Босак.
Також запрошеними гостями на різноманітних заходах і воркшопах кінофестивалю будуть Марина Кудерчук, голова Держ­кіно України Артем Колюбаєв, голова Ради з державної підтрим­-ки кінематографії, актор і режисер Олексій Тритенко та Альона Тимошенко, засновниця «Ukrai­nian Film School» – першої української кіношколи, створеної на
базі най­більшої у Східній Європі кіностудії FILM.UA.

– Що саме і коли відбудеться в Кам’янці?
– У п’ятницю, 10 вересня, о 17.00, у Старій фортеці відбудеться відкриття та червона доріжка, по якій пройдуть учасники, спеціаль­ні гості та журі, а захід транслюватиметься онлайн та на обласному телебаченні. Якщо дозволить погода, ввечері на майдані Польський ринок відбудеться показ короткометражних фільмів, які знято на Хмельниччині 2021 року. Того ж дня, о 22.00, у кінотеатрі «Дружба» відбудеться допрем’єрний показ Кам’янець-Подільського блокбастеру «UNBRID­LED», де можна буде зустрітися і поспілкуватися з творчою командою. В суботу та неділю охочі зможуть безкоштовно відвідати в кінотеатрі «Дружба» всі покази конкурсної програми та сфотографуватися у спеціальній фотозоні.

– Пане Андрію, як карантинні обмеження вплинуть на перегляди стрічок?
– Усі заходи та покази фільмів відбуватимуться відповідно до карантинних норм, обмежень і рекомендацій. Торік мені довелося провести Кам’янець-Подільський кінофестиваль «Бру­ківка» в онлайн-форматі, але все ж це не те, чого бажають глядачі та фанати українського кіно.
Адже хочеться отри­мати емоції від перегляду фільмів на великому екрані, поспілкуватись із творцями та відвідати різноманітні воркшопи.

– Анонсується безкоштовне відвідування фестивалю. Це правда?
– Так! Захід фінансується Державним агентством Украї­ни з питань кіно та різноманітною кількістю меценатів, які зацікавлені в розвитку і популяризації українського кінематографу. Наша мета – познайомити подільсь­кого глядача з роботами молодих режисерів із різних куточків України та зацікавити в майбутньому відвідувати кінотеатри з метою підтримати українського кіновиробника вже квиточком.

– У програмі кінофестивалю є номінація «Фільми, зняті у Хмельницькій області». Багато кам’янчан чи мешканців нашого, тепер великого, району вирішили взяти участь у кінозмаганнях?
– Усього подано дев’ять фільмів із Хмельницької області та три роботи з Кам’янця-Подільського. Серед них «Час» режисера Володимира Мазуренка, «Історія. Кохання. Сучасність» режисерки Євгенії Колеснікової та документальний фільм «Дорога до Незалежності України: історія Ка­м’янець-­Подільського народного руху» режисера Івана Трача.

Андрій Заєць, Карапет Баджаксузян під час зйомок фільму «Unbridled»– У позаконкурсній програмі «Спеціальний погляд» бере участь Ваша стрічка «UNBRIDLED». Розкажіть землякам про фільм?
– На початку червня 2021 року в Кам’янці-Подільському я почав роботу над екшн-фільмом під робочою назвою «UNBRIDLED», який сьогодні знято на 90%. Події стрічки відбуваються під час Дня міста, коли Кам’янець відвідала делегація Ради Європи. У центрі сюжету – герой Карапета Баджаксузяна, який прийшов на перший день стажування на роботу. Під час урочистої сесії міської ради сесійну залу та всю адмінбудівлю захоплює група терористів, а серед заручників опиняється сестра головного героя, яка працює тут прессекретаркою пані міської голови. Наш герой вирішує взяти ситуацію під свій контроль та врятувати заручників. Головні ролі виконують Карапет Баджаксузян, Катерина Аносова, Анастасія Дзюбінська, Олександр Левчук, Олексій Лисий, Денис Чорний, Яніс Саволайнен та Георгій Торяник, який є співавтором сценарію, та інші. Допомагали мені у виробництві молоді талановиті оператори Іван Трач та Богдан Закордонець. Наразі я готую допрем’єрні покази в рамках позаконкурсних програм Кам’янець-Подільського міжнародного кінофестивалю «Бруківка» і першого Хмельницького, а повноцінна презентація фінальної версії фільму відбудеться наприкінці осені в київському кінотеатрі «BOOMER».

– На листопад анонсований кінофестиваль «Бру­ківка», організатором якого є Ви. Існують принципові відмінності у фестивалях?
– «Бруківка» робить акцент на сучасній поп-культурі, незалежних аматорських жанрових фільмах, Хмельницький кінофестиваль робитиме ставку на професійних фільмах і популяризації регіону для кіностудій. Працюючи над програмами двох кінофестивалів, намагаюся робити так, щоб конкурсна програма була різною, і наші глядачі могли побачити якомога більшу кількість цікавого кіно, якого немає у вільному та платному доступі в мережі.

– У Оскара є «Оскар», у Каннського фестивалю – «Зо­лота пальмова гілка», на «Берлінале» ведмедів роздають. А що отримають переможці Хмельницького кінофестивалю?
– Грошові призи від 10 до 30 тисяч гривень і статуетки маленького хлопчика з кінокамерою, який уособлює кожного з нас, хто мріє творити неймовірне на екрані. До самого фестивалю на нашому сайті та в соцмережах триває прийом пропозицій щодо його імені, але мені до вподоби назвати його «Маленький Грейм», адже фотограф Михайло Грейм був одним із перших у Подільській губернії та Україні взагалі, хто зацікавився виробництвом кіно наприкінці XIX століття, через декілька років після того, як брати Люм’єр запатентували перший кіноапарат.