П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Вересня 2021

ЧЕРВОНА ДОРІЖКА У СТО КІЛОМЕТРІВ

Червону доріжку в Кам’янці розгортали не один раз. Супроводжувала вона, зокрема, Між­народний кінофестиваль «Бруківка». Ще 2009 року червоною доріжкою перед «Сінемою» прокрокував Богдан Ступка під час прем’єри кінострічки «Тарас Бульба». Минулої п’ятниці кам’янецьким червоним килимом тепер прокрокував його син – Остап Ступка.
А ось так, щоб початок Червоної доріжки був у Ка­м’янці, а завершення через сто кілометрів, то – вперше. І цим відзначився І Хмельницький кінофестиваль, що тривав протягом 10-12 вересня в чотирьох містах області. Офіційна церемонія відкриття відбулася 10 вересня у Старій фортеці, закриття – у Хмельницькому через 2 дні. Стрічки конкурсної програми демонструвалися в Кам’янці-Подільському, обласному центрі, Шепетівці й Красилові.

Сергій ГАМАЛІЙ, голова Хмельницької облдержадміністрації, Почесний президент І Хмельницького кінофести­валю:

Народний артист України Остап Ступка, голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій– Заснування в нас на Хмельниччині кінофестивалю вважаю однією з найкращих ідей. Коли була створена Держкінокомісія, чим завдячую президенту, дуже важливо було показати, що на Хмельниччині справді є дуже багато локацій, де знімалися та знімаються як документальні, так і художні фільми. Зокрема, в Кам’янці-Подільському, Самчиках. Такі чудові краєвиди і велична архітектура завжди приваблювали знаних режисерів і продюсерів, надихали на створення шедеврів.
Цим кінофестивалем ми хочемо дати новий імпульс українській кіноіндустрії та показати, що саме в нас можна знімати найкращі фільми.
Сергій Гамалій і Михайло Посітко з дружинамиХочу подякувати всім, хто долучився до організації події – Державному агентству з питань кіно, членам журі, які знайшли час приїхати і подивитися фільми, органам місцевого самоврядування.
Цьогоріч ми відзначаємо 30-річчя Незалежності нашої рідної Украї­ни, і символічно, що саме 30 українських фільмів включено до про­грами фестивалю.
Як зазначив голова журі Остап СТУПКА, три дні дуже мало для та­кого фестивалю, тож будемо брати приклад з Одеського і Вене­ціанського кінофестивалів та в майбутньому проводити його вже 8-10 днів.

Михайло ПОСІТКО, Кам’янець-Подільський міський го­лова:

– Тішимося, що відкриття фестивалю було вирішено провести саме в нашому шикарному місті, його серці – Старій фортеці. Тим більше, що Кам’янець має свої кінематографічні традиції та свій кінофестиваль – «Бруківка».

Марина КУДЕРЧУК, голова Державного агентства Украї­ни з питань кіно:

– Дуже рада вітати всіх у такому чудовому замку з відкриттям фестивалю та з Днем українського кіно, яке відзначається завтра.
Дуже сподіваюся, що Хмельницький кінофестиваль приверне увагу до зйомок у такому чудовому регіоні, й цей фестиваль стане що­річним!

Остап СТУПКА, український актор:

– Я не вперше у цьому чудовому місті. І сьогоднішню подію вважаю дуже важливою для розвитку українського кіно. Можу тільки побажати многая літа фестивалю і успіху, міжнародного в тому числі.

Гран-прі кінофестивалю, за результатами глядацького голосування, отримала стрічка «Сумні портрети», режисер Віталій Кікоть.
За результатами голосування професійного журі:

• Найкращий повнометражний фільм – «Сіль з Бонневілю», режисер Семен Мозговий.
• Найкращий короткометражний фільм – «Сумні портрети», режисер Віталій Кікоть.
• Найкращий фільм, який знято на Хмельниччині, – «Залиште полиці пустими для нас», режисер Дмитро Мілієнко.
• Найкраща режисура – «Потерпи трошки», режисерка Любов Гончаренко.
• Найкраща акторська робота – В’ячеслав Дов­женко, фільм «Інший Франко».
• Найкраща анімаційна стрічка – «Примостився міст до міста», режисер Клим Климчук.
• Відзнака за створення атмосфери художнього кіно – «Останній день юності», режисери Антон Чистяков та Роман Краснощок.
• Відзнака за суспільну значущість – «Типові проблеми», режисер Михайло Рудь.

Переможці отримали статуетки, дипломи та грошові винагороди: найкращий фільм Національної конкурсної програми повнометражних фільмів – 30 000 грн, за найкращий фільм Національної конкурсної програми короткометражних фільмів – 15 000 грн, за найкращий фільм, знятий на території Хмельницької області, – 10 000 грн. Гран-прі, яке визначали глядачі, – 50 000 гривень.
Оцінювало 15 короткометражних фільмів, 5 повнометражних і 9 кінострічок, знятих на території Хмельниччини, професійне журі в такому складі: народний артист України Остап Ступка, член Європейської кіноакадемії, кінопродюсер, голова підкомітету в сфері кінематографа і рек­лами Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко, виконавча директорка Одеського міжнародного кінофестивалю та Української кіноакадемії Анна Мачух, режисер Денис Тарасов, членкиня Ради з державної підтримки кінематографії Поліна Толмачова, кінопродюсер Тарас Босак.
Головні фестивальні події, крім кінопоказів, передбачали зустрічі з кіновиробниками, воркшопи від режисерів, продюсерів, акторів та сценаристів, панельні дискусії та презентації.

Олександр ПЕДАН, телеведучий

Олександр КРИВОШАП­КО (на фото праворуч)і шоумен родом із Хмельницького, який разом з актрисою і продюсеркою Дар’єю ТРЕГУБОВОЮ стали ведучими церемонії відкриття фести­валю:
– У такий час, в який ми живемо, хочеться позитиву. От кінофестиваль – це суцільний позитив! Кінематограф в Україні росте, а взагалі поява нового кінофестивалю у Хмельницькій області та ще й відкриття в Кам’янець-Подільській фортеці – це просто бомба, пушка, ракета, як сказали би в тік-тоці.

Український співак Олександр КРИВОШАП­КО (на фото праворуч) створив гімн фестивалю, яким стала пісня «Злітай».

Мар’яна ШЕВЧУК разом із наставником - заслуженим тренером України Олегом ПАКУЛОЮФестиваль відвідала чемпіонка Паралімпіади
в Токіо-2020 із пауерліфтингу Мар’яна ШЕВЧУК
разом із наставником – заслуженим тренером України Олегом ПАКУЛОЮ.


Ближче до опівночі 10 вересня в повнісінькому залі кінотеатру «Дружба» відбувся допрем’єрний показ чорнової версії художнього фільму «UNBRID­LED».
– Був неочікуваний аншлаг з повним залом глядачів, яких зацікавив цей проєкт і неймовірна атмосфера з майже повним складом команди нашого Кам’янець-Подільського блокбастеру, – розповідає режисер стрічки Андрій Заєць програмний директор Хмельницького кінофестивалю. – Хочу подякувати і глядачам, і всій команді. Також буду вдячний за відгуки в соцмережах, адже це був допрем’єрний показ, і ми раді отримати зауваження та пропозиції. Фільм буде дороблятися, зокрема і в частині музичного оформлення, наразі налагоджуємо співпрацю з подільськими композиторами.
Андрій Заєць (другій ліворуч) і його творча команда. Фото зі сторінки режисера у фейсбукуЩо сказати про фільм? Ми не є кінокритиками, тому якихось професійних зауважень не згенеруємо. Але можемо поділитися власними враженнями. Насамперед відчули неймовірну гордість за те, що в Ка­м’янці запустилося власне кіновиробницт­во (і за це респект Андрію Зайцю). Дуже прикольно було бачити на великому екрані
людей, більшість з яких знаєш особисто, адже у фільмі знімалося багато відомих кам’янецьких молодіжних активістів. Причому дехто з них виглядав не гірше за професійних акторів. Помітно, що режисер обожнює панорамні сцени, чим дуже тішить серця місцевих глядачів.
Не виключено, що при нинішній по­літичній ситуації в місті багато хто захотів би, аби сцени нападу в сесійній залі міської ради завершилися більш радикально і не на екрані (але це жарт)…
Отже, чекаємо не тільки прем’єри остаточної версії стрічки, а, ймовірно, і продовження. Адже, як засвідчили останні кадри фільму, герої Катерини Аносової та Карапета Баджаксузяна ще повернуться.
Сподіваємося, продовження матиме і Хмельницький кінофестиваль.

Ольга МІРКОТАН


Більше фото з Червоної доріжки – у фотогалереї на сайті газети «Подолянин».
Фото Алли Бабляк, Ольги Міркотан.