П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
17 Вересня 2021

ШОРСТКЕ МИСТЕЦТВО БАКОТИ

Із 15 по 22 вересня у Виставковій залі на Соборній, 29-А проводиться виставка робіт, написаних художниками з різних куточків України в мистецькій резиденції ім.В.Гагенмейстера, яка розташовується в покинутій школі села Гораївка, що поблизу Бакоти.

Бакота, котра для більшості асо­ціюється виключно з відпочинком і красивими ландшафтами, від­гукнулася в митцях переважно своєю драматичною історією. Дихотомія статусу туристичної перлини і травматичного досвіду Бакоти – те, що зачепило митців, які намагалися осмислити трагедію затоплених і помираючих сіл та нашої перерваної пам’яті.
Кураторка виставки, мистецт­вознавиця Лариса ЧЕРНОВА на­голошує: більшість звикла до «кра­сивого» мистецтва, що гріє ду­шу. Але одна з головних функцій творчості – зачіпати важливі проблеми суспільства, пропрацьовувати їх. І нова виставка – саме така. Тут немає пригламурених пейзажів, але є багато тем для роздумів. Трагедію Бакоти осмислює в експресивних, майже монохромних роботах полтавець Вартан Мар­карьян. Львів’янин Михайло Скоп, використавши старі підручники з недіючої школи, випучує проблему нормованого та ненормованого в освіті. Лучанка Катя Яцушек задумалася про фауну Бакоти, про всіх тих тварин, котрих наше око не помічає, а ще про взаємини між сусідами в селах. Бакота постає в її роботах змією, метафорою шляху та часу. Киянина Михайла Коробкова вразило те, що люди покидали свої хати, залишивши там родинні фотографії, рушники та килими. Зникнення нашої мистецької спадщини відрефлексо­вано в його виразних роботах, схожих на колажі.
Мистецька резиденція в Бакоті носить ім’я непересічної особис­тості – Володимира Гагенмейстера (1887-1938), художника та директора художньо-промислової школи в нашому місті, фігури не лише подільського чи українсь­кого, а й європейського масштабу.
І це теж про важливість пам’яті.
Виставка вже демонструвалася в Гораївці (найбільші емоції там викликала інсталяція з річково­го каміння, яке символізувало всі затоплені села Подністров’я). Після Кам’янця з 27 вересня по 4 жовт­ня помандрує до Музею-­бібліо­теки Подільського товариства ім.Г.Сковороди у Хмельницькому. Після цього роботи повернуться на місце свого народження – стануть експонатами музею в Гораївці.

Ірина ПУСТИННІКОВА.
Фото авторки.