Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2021

ЩО МОЖНА ВСТИГНУТИ ЗА 50 РОКІВ

50 років історії відомого навчального закладу – Кам’янець-Подільського планово-економічного технікуму від моменту створення до його сьогодення у вигляді Навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут» (керівник – Мар’ян Тріпак) – викладено в монографії «Віхи зростання: технікум-інтернат, коледж, інститут (1971-1921)».

Видано її влітку в Західноукраїнському національному університеті колективом авторів, до складу якого ввійшли Мар’ян Тріпак, Олександр Комарніць­кий, Анатолій Скрипник, Людмила Комарніцька, Таїса Боровисюк.
«За п’ять десятиліть, що минули, alma mater, яка «давала поживу для розуму» не одній тисячі студентів – молодшим спеціалістам, переросла в потужний заклад, який на сьогодні став одним із лідерів вищої освіти Західного регіону України. Нині крок за кроком зусиллями керівництва, науково-педагогічних, педагогічних працівників, студентів коледж нарощує освітній і науковий потен­ціал та неухильно підноситься на вищий щабель вищої освіти, – йдеться у вступному слові міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. – Заклад вищої освіти зміцнив матеріально-технічну та реабілітаційно-оздоровчу бази, наростив науковий потенціал, ефективно утверджує інклюзивні процеси, укомплектував кваліфікований склад викладачів, новаторів, натхненників і, найголовніше, освітян, які «серце віддають» вихованцям, здобувачам освіти з особливими освітніми потребами.
Хтось скаже, що тут навчаються молоді люди з обмеженими фізичними можливостями. Навпаки! Тут здобувають вищу освіту люди необмежених можливостей, які, по­при інвалідність, зуміли досягти успіхів у навчанні, спорті, науці, мистецтві й гордо презентувати рідний заклад за межами України».
На майже п’яти сотнях сторінок монографії можна прочитати про все, що б ви хотіли знати про навчальний заклад – починаючи від Наказу Міністерства соціа­льного забезпечення УРСР від 4 червня 1971 р. про його створення, імен і фото перших директорів, викладачів, студентів й до сучасних досягнень, біографій і наукових доробок діючого науково-­викладацького складу, найвидатніших його випускників та планів на наступні 50 років єдиного в Україні інклюзивно­го «Кам’янець-Подільського державного інституту».