П'ятница, 29 Березня 2024 р.
8 Жовтня 2021

«БРУКІВКА» РОЗКРИВАЄ ПЛАНИ

Конкурс косплеїв, настільні ігри, спецпроєкти та велика кількість кіно. Усе це очікує на наc 15-20 лис­топада під час V Міжнародного кінофестивалю «Бруківка». Якщо не завадить ковід. Але й на такий випадок в організаторів готовий план «Б». Про це творча команда фестивалю розповіла 2 жовтня на пресконференції.

Цьогоріч на глядачів очікує насичена конкурсна програма із 79 стрічок, які представлять 17 країн світу. Найкращих виявлятимуть з-поміж українського та міжнародного короткометражного й анімаційного кіно, української документалістики та закордонних фільмів у жанрах: кіберпанк, постапокаліпсис, жахи, наукова фантастика та фентезі. Ще декілька стрічок побачимо в позаконкурсній програмі. А серед журі матимемо цілу команду професіоналів: кіноменеджер Сергій Зленко, арт-оглядачка Лєна Чиченіна, ре­жисер і продюсер Устин Данчук, режисер, продюсер та актор Сергій Пудич.
– Люди, які оцінюватимуть стрічки в нас, – це ті, хто займається кіновиробництвом та дистриб’юцією кіно, ті, хто на цьому розуміється, – зазначила директорка кінофестивалю Олександра СИДОРЧУК.
Проте, як додав засновник фестивалю Андрій ЗАЄЦЬ, ближче до події можуть з’явитися анонси щодо появи відомих діячів культури. Різноманітними мають бути також і локації.
– Ми постійно експериментуємо з місцями проведення, наразі надійшла пропозиція від пабу «Secret Name». Можливо, зробимо тут показ стрічок 18+, – каже Андрій.
А точно відбуватимуться події п’ятої «Бруківки» у центральному корпусі К-ПНУ ім.Івана Огієнка, готелі «7 Днів» та міському Будинку культури. Додадуться до кінофестивалю ще й ігрові змагання.
– У п’ятницю та суботу, 19-20 листопада, всі охочі зможуть пограти в настільні ігри. Адже приїдуть гості з Києва, які є майстрами настільно-рольових ігор, – розповідає членкиня оргко­мітету Ірина РАЇНЧУК. – Зокрема, це засновник Всеукраїнської асамблеї гравців у настільні рольові ігри Олексій Базовкін, який має багатий досвід участі в різноманітних фестивалях, як-от «Comic Con». Він розповість про те, як в Україні розвивати інтерес до настільних ігор.
Проте не лише ігри та майстер-­класи будуть «некіношною» частиною «Бруківки». До косплею, що знайшов прихильників 2019 року, тепер з’явиться ще одна «фішка».
– Є наш місцевий художник «Rusty Troller». Він із дитинства захоплюєть­ся графікою. Тоді малювати не було на чому, а мама працювала в магазині та приносила додому картон. Тепер це його родзинка. І ми влаштовуємо з ним певний спецпроєкт. Поки що тримаємо інтригу, але це буде класно, – каже незмінний ведучий «Бруківки» Георгій ТОРЯНИК.
Також на глядачів очікує поза­конкурсна програма з секції «Кам’янець-Подільська панорама», медіапроєкт журналістів «Слідство.Ін­фо», покази художніх і документальних фільмів від Державного архіву Хмельницької області та НАБУ і панельна дискусія «120 ро­ків першому кінотеатру в Кам’янці-Подільському».
Організатори зізнаються, що в їхні плани може втрутитися зміна епідеміологічних правил у країні, та готують альтернативні варіанти щодо формату фестивалю.
– Це все буде, якщо не запровадять посилені заходи карантину, – додає ведучий. – Уже нині тривають перемовини з однією із клінік нашого міста, яка могла б надати нам допомогу у вимі­рюванні температури та перевірці пас­портів вакцинації, якщо буде потрібно. У разі абсолютного локдауну, будемо «викручуватися».

Олександр ЩЕРБАТИХ.