Середа, 24 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2021

НЕХАЙ ЛУНАЄ ДИТЯЧИЙ СМІХ

21 жовтня в міському Будинку культури відбудеться фінал Кам’янець-Подільського дитячого фестивалю гумору. Ідея його створення народилася у представників простору розвитку «StarHouse».

«StarHouse» створений для розвитку дітей і підлітків на основі гуманної педагогіки. Тут також діє приватний садочок, починає працювати приватна школа, гуртки, творчі студії, тематичні табори, івенти та майстер-­класи.
Сьогодні ми поспілкуємось із засновницею простору розвитку «StarHouse», організаторкою Кам’янець-Подільського дитячого фестивалю гумору Світланою ОНИЩУК.

– Світлано, розкажіть, як з’явилася ідея проведення дитячого фестивалю гумору?
– Уже багато років цікавлюся і розвиваюся в напрямку гуманної педагогіки. Це захопливий процес, під час якого постійно з’являються ідеї створювати цікаві проєкти вдома, в нашому місті. Всі вони потребують ресурсів, яких завжди бракує, а ще більше бракує людей, які також би горіли цією справою, тому ми вирішили об’єднувати зусилля з іншими активними і творчими ка­м’янчами та створили громадську організацію «Центр розвитку «Зоряний Дім». Я взяла на себе обо­в’язки модераторки і координаторки організації, а всі інші учасники приносять свої ідеї, і ми їх разом втілюємо. Щороку проводимо фестиваль «Мами», де знаходимо активних мам, нових партнерів і долучаємо їх до створення нових проєктів та фестивалів у місті й країні.
Щодо дитячого фестивалю гумору, то нам також вдалося залучити людей, які вже мають популярність і досвід у шоу-бізнесі, організації фестивалів, маркетингу, роботі з дітьми та підлітками. Є окрема команда редакторів, до якої входять переможці та учасники телевізійних гумористичних проєктів, як-от «Ліга Сміху», «Розсміши коміка», регіонального чемпіонату гумору в м.Вінниця, учасників команди «Наш Формат». Вони нас консультують і працюють із редакторським матеріалом. Це Інна Богатир, Ігор Барило, Наталія Онищук. Також у нас є команда тренерів, яка працює з дітьми, серед них відомі кам’янчани, професіонали у своїй справі. Це Ігор та Катерина Костики, Ірина Качан, Роман Іваненко, Андрій Мельник, Світлана Ліщук, Віктор Перунський, Павло Мельничук, Дмитро Зелінський, Сергій Стремедловський, Наталія Секрідова, Сергій Клейніс. Усі тренери працюють на безкоштовній основі, витрачають вільний час і сили на волонтерських засадах.
Дитячий фестиваль гумору покликаний дати можливість дітям самостійно спробувати сили у ство­ренні й підготовці виступів, підборі музики, виготовленні відео, роботі з тренерами. Це зовсім непросто, але під час чотирьох етапів фестивалю відбувається неймовірний творчий ріст команд.

– Вхід безкоштовний, а яке ж фінансування фестивалю?
– Фінансування – це дуже важ­лива частина, особливо для таких творчих колективів, як наш. Нам постійно потрібні ресурси, адже це не просто захід, а саме місце розвитку дітей, для якого і працюють команда редакторів, команда тренерів, організаційна команда, беруть участь команди з міст Хмельницький, Берегомет, Одеса, Хотин, які обмінюються досвідом і створюють новий цікавий продукт.
Ми добре розуміємо, що за участь в одному фестивалі дітям буде дуже складно опанувати всі навички і здобути необхідний до­свід, тому проєкт складається з декількох частин: чотири фестивалі (один з яких онлайн), це відеокурс для підготовки учасників на наступні фестивалі, розробка айдентики і фіксування своєрідної методики, а ще пошук партнерів проєкту.
Спочатку ми подалися на платформу спільнокошту «Велика Ідея», це був наш перший досвід, коли залучили всі наші знайомства, активною промоуцією займалися наші друзі: художник Сергій Боднар, лідер гумористичної команди «Наш Формат» Володимир Черняк, маркетолог Сергій Стремедловський та багато інших. Ми підняли «на вуха» всіх у місті, місцевий бізнес і зібрали разом 80 тисяч гривень. Далі спробували сили в роботі з Українським культурним фондом у програмі «Діти Культури» і залучили ще 173 тисячі гривень. Сума вийшла чимала, але ці кошти розійшлися дуже швидко на оренду залів, рекламу, фестивальні футболки, організаційні, адміністративні, бухгалтерські витрати тощо. Додатково довелося шукати кошти на аудиторські послуги. А ще ми від нашого простору виділили 15 000 на призи переможцям фестива­лю. Якщо порахувати всі необхідні витрати, то такий проєкт коштує близько 550 тис. грн, але, завдяки безоплатній роботі друзів, партнерів і тренерів, майже помістилися в наявний бюджет.
Ми в постійному пошуку нових партнерів, адже хочемо, щоб усі команди отримали призи, і маємо вже таких однодумців, як міське управління освіти, центр дозвілля «Халабуда», виноградна садиба «Онищуків», таксі «Opti», вода «Мор­шинська», освітній простір «New­School», піцерія «Дрова», студія «Ігоря Костика», компанія «Федоришен», піцерія «Margaret».
Запрошуємо гостей на фінал Кам’янець-Подільського дитячого фестивалю гумору, який відбудеться 21 жовтня в міському Будинку культури. Початок о 18.00. Вхід безкоштовний.

Також підписуйтеся на наші сторінки в соцмережах:

https://www.facebook.com/festyvalhumoru
https://www.instagram.com/festyvalgumoru/
Відеокурс фестивалю: https://youtu.be/EY5IdQLHnmI
Контакти організаторів: 063-987-2637.

Підготовлено простіром «StarHouse».