Середа, 24 Квітня 2024 р.
22 Жовтня 2021

ТВОРЧИЙ ЗЛЕТ «ЖУРАВЛИКА»

Виступи на великих сценах найпотужнішого осередку культури України – міста Києва, зокрема, у Національній музичній академії України імені Петра Чайковського та Національній філармонії України – це заповітна мрія багатьох талантів, особливо юних.

Презентування свого мистецтва для великої слухацької аудиторії, шанувальників хорового мистецтва, високопрофесійного складу почесного журі, яке очолив Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії України ім.Т.Г.Шевченка, академік Національної академії мистецтв України Євген САВЧУК – це відповідальне та серйозне випробування і велика винагорода за щоденну творчу працю.
Цьогоріч ІХ Всеукраїнський хоровий конкурс імені М.Леонтовича вітав учас­ників із багатьох регіонів України – м.Київ, Івано-Франківської, Дніпро­петровської, Хмельницької, Рівненської, Одеської, Волинської, Тернопільської, Харківської, Закарпатської та Миколаївської областей. Випро­бу­вати свої сили та гідно представити Хмельниччину та Вінниччину випало народній дитячо-юнацькій хоровій капелі «Журавлик» на чолі із заслуженим працівником культури України Іваном НЕТЕЧЕЮ. Засновниками й організа­торами конкурсу є Міністерство культури та інформаційної політики України, Національна всеукраїнська музична спілка та Всеукраїнське хорове товариство імені Миколи Леонтовича, яке цьогоріч святкує 100-річчя від дня заснування.
У конкурсних прослуховуваннях II туру взяли участь п’ятнадцять колективів із 25 заявлених у 4 номінаціях. Кожний учасник на розсуд слухачів і журі представив 25-хвилинну програму, відповідно до умов конкурсу в кожній номінації, а саме: обов’язковий твір Миколи Леонтовича, хоровий твір західно-європейського композитора XVIII-XIX ст., духовний твір українсь­кого композитора доби класицизму XVIII-XIX ст., хоровий твір, написаний не раніше 2000 року. При чому все повинно виконуватися а капела.
Глядачі насолоджувалися розмаїттям хорової музики, її аранжуванням. Сам конкурс і гала-концерт наповнили всіх позитивними емоціями та надією на те, що хорове мистецтво живе, розвивається і має майбутнє. Цю думку підтвердили і конкурсанти з наймолодшої номінації, котрі з неабияким ентузіазмом, натхненням і любов’ю виконували свою програму. Це гідно оцінили члени журі, тож народна дитячо-юнацька хорова капела «Журавлик» стала лауреаткою цього поважного кон­курсу, отримавши ІІІ премію.
За словами Івана Нетечі, за всю 42-річну історію хору це один із найскладніших і почесних хорових конкурсів, у яких взяла участь капела. Учасниці колективу вважають, що це конкурс, де багато чого можна навчитися і показати себе.
Кожні гастролі «Журавлика» – це не лише концертні виступи, а й насичена культурна програма. Цього разу колектив відвідав театр опери та балету для дітей та юнацтва, музей авіації України ім.О.К.Антонова.
Незважаючи на чималі труднощі у підготовці колективу до творчої поїздки (не змогли поїхати 17 хористок із 40 заявлених), вона все ж таки відбулася. Тож велика вдячність за це міському голові Михайлу Посітку, департаменту гуманітарної політики міськради, його директорові Дмитру Назаренку, депутатці Хмельницької облради Уляні Ткаченко за допомогу у здійснені творчої поїздки і, звичайно, батькам хористів, які фінансово та морально підтримали «журавлят».

Марина ФЕДОРОВА.