Четвер, 28 Березня 2024 р.
5 Листопада 2021

«ДЕБЮТ» У ВИСТАВКОВІЙ ЗАЛІ

28 жовтня у Виставковій залі на Соборній відкрилася виставка «Дебют». На стінах – і олійний, і акварельний живопис, і пастозні роботи. Є етюди, архітектурні види (ведути), натюрморти, портрети. Вдруге в історії закладу тут представлена персональна виставка не маститого майстра, а студентки. Тендітної, вродливої, дуже сором’язливої та, схоже, не менш талановитої Яни Лашко (Компловші).

Наталія та Яна Лашко на презентації виставки «Дебют»П’ять років тому Яну в наш університет привіз дідусь. Їхав із рідної Ільниці на Іршавщині на базар у Хмельницькому, заодно і внучку для вступу на мистецький факультет підкинув. Та так вдало, що невдовзі Яна стала частинкою відомої кам’янецької художньої династії Лашків.
Відкриття «Дебюту» було сповнене промов: виступити, здається, хотіли всі наставники Яни. І всі вихваляли. Згадували, як спочатку вважали юну художницю сірою мишкою і скептично ставилися до рівня її освіти (а між тим Яна з відзнакою закінчила сільську художню школу, яку відвідувала у 2010-2014 рр.). Чоловік Ілля Лашко, викладач-асистент мистецької кафед­ри К-ПНУ ім.Івана Огієнка, член Спілки дизайнерів України, член Асоціації пшеничних ткачів США та член Інтернаціональної квілт-­асо­ціації, сміявся, коли пригадував, як не любила його на першому курсі юна прогульниця. А ще розповів (Яна про свої роботи говорити поки соромиться), що «Дебют» готувався протягом трьох років.
Дві роботи Яни Лашко нині пред­ставляють Україну на виставці в Києві, що присвячена 98-річчю Турецької Республіки. Вони відібрані для експозиції у Фонді імені Юнуса Емре Надзвичайним та Уповноваженим послом Туреччини в Україні Ягмуром Гюльдере.
Знаменита свекруха Наталія Лаш­ко відзначає, що Яна має велику жагу до навчання, все сприймає дуже швидко і всотує, неначе губка. Крім художніх робіт, Яна є авторкою багатьох статей із реставрації поліхромної скульптури та художнього життя Кам’янця.

Ірина ПУСТИННІКОВА.
Фото авторки.