П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Листопада 2021

ІМЕНІ ГАГЕНМЕЙСТЕРА З ВИДАМИ ГРЕНА

Недавно стіни колишньої школи, а нині мистецької резиденції ім.Гагенмейстера в Гораївці на Дністрі прикрасили мурали на теми картин відомого подільського художника, кам’янецького Клімта – Олександра Львовича Грена.

Фірмовий знак майстра, його крушанівська подолянка у хитро зав’язаній кутастій хустці, тепер вітатиме всіх гостей гораївської резиденції. Запитуємо в автора ідеї, культурного діяча Поділля Андрія ЗОЇНА, як з’явилася така ініціатива:
– Олександр Грен – один із моїх улюблених художників. Вважаю, що він недостатньо відомий і у нас, і в Україні загалом. Тому ми давно хотіли по­пуляризувати його творчість через мурали. Чому саме на Бакоті, в Гораївці? Тому що свої найкращі роботи він створив у цьому регіоні – в полях біля сусідньої Крушанівки. Отже, досить символічно розпочати створювати мурали з малюнками Грена саме тут. Ініціаторами проєкту були ми (НГО «Terri­tory» і «Respublica Fest») та наш Бакота-хаб, який знаходиться в селі Гораївка. Створили малюнок наші друзі, команда муралістів з Одеси М97. Фарбу оплатила Староушицька селищна рада. Гонорар митцям ми заплатили завдяки підтримці фонду «Відродження». Плануємо створити серію муралів, присвячених Грену, в селах біля Бакоти.

Ірина ПУСТИННІКОВА.