Субота, 20 Квітня 2024 р.
10 Грудня 2021

МІСТО ДИХАТИМЕ СВЯТАМИ

Презентації проєктів у пресцентрі міськради – заходи здебільшого по-протокольному сухі та не надто динамічні. Та у вівторок, 7 грудня, вся будівля здригалася в такт гітарним рифам – керівник департаменту гуманітарної політики Дмитро Назаренко з командою презентували святкову зимову програму Кам’янця-Подільського.

У департаменті гуманітарної політики для рекламного плаката новорічної програми обрали фотографію авторки статті - журналістки Ірини ПустинніковоїПан Дмитро розпочав захід із подяки десяткам кам’янчан, які роблять для містян і туристів свято: електрикам, столярам, пра­цівникам комунальних підприємств, учасникам народних ансамблів та колективів, департаментам економіки і гуманітарної політики міськ­ради й багатьом-багатьом іншим. Усі вони не один місяць готуються самі та готують місто до зимових свят.
Дмитро Назаренко проаналізував те, як святкують узимку європейські міста:
– Цьогоріч наша концепція – «Міс­то, що дихає Різдвом». Вивчивши досвід міст, які мають партнерські відносини з Кам’янцем, стає помітно, що світ перебуває далеко попереду. Так, ковід вніс свої правила в гру, але, незважаючи на це, є і позитивні моменти. В докоронавірусні часи ми мали можливість зі Львова чи Чернівців поїхати в європейські міста. А сьогодні вже у нас будуються нові дороги, повністю змінюються логістика та інфраструктура, покращуються умови для туризму. І Кам’янець мусить знайти гідне місце серед європейських туристичних локацій. Але для цього нам потрібно бути готовими. Тож хочу звернутися до всього міста з пропозицією: давайте захопимося атмосферою свята, запалаємо Різдвом. Розповімо про свята знайомим, співробітникам, іншим людям.
Цьогоріч ми запропонували ще одну подію, яка об’єднала владу, підприємців і Духовну раду міста. Підсумком річної співпраці всіх цих інституцій стане наша шопка, вертеп. Проєкт шопки створили працівники історичного музею-заповідника та ЖКГ. Фігурки учас­ників натальної сцени нам із задоволенням надала Духовна рада. Стоятиме вертеп на Європейській площі, біля головпоштамту.
Ми звикли говорити про відкриття туристичного сезону або його підсумки. Але нині хочемо, щоб про Кам’янець було чути в режимі 24/7 всі 365 днів у році.
Місіонери Хоакін із Домініканської Республіки і Дієго з Мексики та їхні кам’янецькі товариші збурили спокій міськради, заспівавши на презентації декілька іспанських колядок, відомих у всьому світі. Акомпанували собі на гітарах, укулеле, баяні та барабані, а преса й чиновники міськради притопували та підспівували.
А вже наприкінці цього тижня будуть відкриті декілька святкових локацій. Враховуючи досвід минулого карантинного року, концепція була розтягнути кам’янчан і туристів по місту, уникати великих скупчень в одній точці. Основна локація – головна міська ялинка – як і торік, розташується в парку Героїв Євромайдану. Там 11 грудня, о 16.00, відкриється Різдвяний ярмарок, який працюватиме щодня (11.00-22.00) до 20 січня. Також у парку на містян чекатимуть декілька фотозон, атракціони та постійно діюча сцена.
Наступна святкова локація – Європейський сквер, де в суботу буде презентована міська шопка. За словами пана Назаренка, це не просто презентація вертепу – це презентація моделі співіснування влади, Духовної ради та бізнесменів міста. Поряд обіцяють ще дві цікаві фотозони від партнерів міськ­ради.
У Старому місті теж буде дві локації. Неможливо було не задіяти Польський ринок, адже Ратуша – серце старого Кам’янця. Майданчик біля неї називатиметься «Місто дитячої мрії» – там буде містечко атракціонів із прикрашеною ялинкою (відкриття о 15.00, далі щодня – 11.00-20.00).
А на Руській брамі підприємець Костянтин Пархоменко відкриває в п’ятницю, 10 грудня (15.00), Середньовічну резиденцію, яка працюватиме більше як місяць – аж до 20 січня. Щодня можна буде її відвідати з дітьми.
Презентація від Духовної радиТакож для найменших кам’янчан проводитимуться майстер-­класи у Виставковій залі на Соборній. У цьому ж приміщенні з 19 груд­ня, о 12.00, запрацює святкова Резиденція Святого Миколая. Схоже, серед Святих Миколаїв у місті намічається гостра конкуренція, бо ще одна така резиденція працюватиме у центрі культури «Розмай» (відкриття того ж дня, о 13.00). Сподіваємося, в дідусів не дійде до бійки.
Також у святковій програмі концерти й театральні вистави. Містян чекає новорічна програма від обласної філармонії, а це завжди подія зі знаком якості. Хмельницький обласний академічний музично-драматичний театр імені Михайла Старицького 27 грудня привезе комедію «Ніч перед Різдвом». Місцеві театральні колективи теж не стоять осторонь – підготували для дітей спектакль «Магія смурфів» (17.00, 18 грудня, МБК). Усі заходи проводитимуться з дотриманням необхідних карантинних вимог.
Кам’янчани звикли, що вогні на головній ялинці міста запалюють 19 грудня. Цього року музично-­світлове шоу відбудеться у традиційну дату, але всі секрети дійства влада поки не розкриває – тримає інтригу.
Не залишаться без свята і села, котрі ввійшли до нашої тергромади. Концертна група відвідає всі населені пункти зі святковими новорічними ранками для дітей. Традиційно відбудуться і концерти хорової капели «Журавлик» у храмах міста, а 28 грудня великий концерт цього та інших хорових колективів чекає на глядачів у МБК.
В обидві різдвяні дати (25 грудня та 7 січня) біля головної ялинки кам’янчан пригощатимуть традиційною кутею.
11 січня в місті відбудеться фольклорний фестиваль «Подільська Маланка». А закінчиться святкова програма органним концертом у Катедральному Петропавлівському костелі 19 січня.
Новорічний сезон стартував у Ка­м’янці відразу після презентації свят­кової програми: 7 грудня, у День місцевого самоврядування, на тре­тьому поверсі міськради ме­ло­дійним «Щедриком» Миколи Леонтовича у виконанні хорової капели «Журавлик» під керуванням за­служеного діяча мистецтв України Івана Нетечі відкрилася виставка робіт учнів та учениць художньої школи, присвячена зимовим святам. У ній взяли участь діти віком від 6 до 14 років. Це вже стає своє­рідною традицією: перший такий вернісаж дитячих робіт розмістили на третьому поверсі влітку, до Дня Незалежності України.
– Це робиться для того, щоб люди, котрі тут працюють, ще раз усміх­нулися, – пояснює Дмитро Назаренко. – І щоб ця радість, можливо, відоб­разилась у їхніх думках.

Ірина ПУСТИННІКОВА.
P.S. У період новорічно-різдвяних свят «Подолянин» щоп’ятниці друкуватиме детальну програму дійств на найближчий тиждень.