Четвер, 18 Квітня 2024 р.
21 Січня 2022

КУЛЬТУРА

БИТВА ПІД КРУТАМИ І РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА.
ЩО СПІЛЬНОГО МІЖ ДВОМА ТРАГЕДІЯМИ?

24 та 25 січня в «Розмаї» відбудеться презентація художньо-публіцистичної драми «Кру­ти. В мої сни прийшла війна». Покази відбуватимуться о 13.00 та 15.00 щодня.
Це безкоштовна вистава від режисера Володимира Веляника, який також грає одну з головних ролей.
В основі постановки – життєва історія подолянина Миколи Бублика. Він – один із тих, хто боронив нашу незалежність під Крутами. Дія відбувається у двох часових поясах, розділених сотнею років. Засобами театру і кінематографу передано зв’язок двох доль: студента – ідейного борця за самостійність України, та юнака-добровольця, який іде боронити незалежність Батьківщини.

У МУЗЕЇ СТАЛО БІЛЬШЕ ВЕНЕЦІЇ

Віднедавна оку туристів і місцевих поціновувачів мистецтва стала доступною картина «Венеціанський пейзаж XVIII ст.». Раніше робота невідомого художника декілька років перебувала на реставрації.
Як повідомила «Подолянину» завідувачка художнього відділу Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Алла Ковальчук, полотно з’явилося у фонді музею ще 1965 року, проте довгий час було не­реставрованим.
І попри те, що витвір мистецтва не мав серйозних пошкоджень, усе ж потребував оновлення, яке отримав силами майстрів із К-ПНУ ім.Івана Огієнка.
У «Венеціанському пейзажі» один із найколоритніших куточків міста – вид на Гранд канал, палаци Барбаро, Морозіні та базиліку святої Діви Марії.

«КОЛЯДА» ТЕПЕР У ГАЛЕРЕЇ

Ще раз відчути атмосферу Різдва, додати до нього українського національного колориту і навіть уявити себе героєм повісті «Ніч перед Різдвом». Усе це з 12 січня можливо для від­відувачів Галереї мистецтв на виставці ляльок «Коляда» київської мисткині Євгенії Кузьменко.
Глядачам представлено 42 роботи, які символізують основні зимові свята та їх святкування: День Святого Миколая, Різдво, свято Василя та Маланки.
Вироби не є точними копіями персонажів або дійства, оскільки завданням авторки було передати настрій за допомогою поєднання елементів народної, театральної та інтер’єрної ляльки.
Більшість об’єктів створено в техніці пап’є-­маше: нашарування паперу та використання паперової маси. З використанням темперних фарб, акрилу, акварелі, пастелі, нітролаку та акрилового лаку. Одяг виготовлено з текстилю – вінтажного або «зістареного» різними способами, а волосся – з вовни.
Виставка триватиме до 7 березня.

Олександр ЩЕРБАТИХ.