Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
28 Січня 2022

«ЩЕДРИК» ЛУНАТИМЕ І В БЕРЕЗНІ

Наше місто – «ноти» і «крила» «Щедрика». Це доводять у місцевому товаристві «Просвіта».
І небезпідставно. Автор «Щед­рика» Микола Леонтович здобував освіту в стінах Подільської ду­ховної семінарії, де вивчав теорію музики та хоровий спів. Аби українці, і не тільки, дізналися про подільський слід в історії відомої колядки, було створено проєкт «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика». Його автори розпові­ли про плани в понеділок, 24 січня, в пресцентрі міської ради.

– Композитор має сильний зв’язок із Кам’янцем-Подільським, – ка­же голова місцевого товариства «Просвіта» Славко ПОЛЯТИНЧУК. – Також 19 березня 1919 року із залізничного вокзалу ви­їхала в турне Українська республіканська капела під орудою Олександра Кошиця. Тоді музиканти відвідали 17 країн і створили світовий бренд, який потім назвуть «Carol of the Bells».
Так, цьогоріч відзначаємо одразу дві дати: 100-річчя відтоді, як американці вперше по­-чули «Щедрик», та 145-річчя з дня народження Леонтовича. Але проєкт не було запроваджено для 2022-го. Ще 2019 року цикл статей Олега Будзея в газеті «Подолянин» про перебування УРК у місті дав старт інформкампанії, а у вересні мав відбутися фестиваль хорового мистецтва імені Олександра Кошиця. Проте його проведенню завадила пандемія.
– 2020-го ми виграли грант від Українського культурного фонду. Але за декілька тижнів було запроваджено карантинні обмеження, і ми отримали звістку, що фінансування не буде, – розповідає автор ініціативи Анатолій ПАЛАДІЙЧУК. – Того ж року до мене потрапило лібрето, де розповідалося, про що йдеться в пісні, про хор та Україну. Відтоді я розпочав колек­ціонувати речі, пов’язані з цим витвором мистецтва.
Просвітяни зізнаються, що проводять інформкампанію, яка почалася ще в 90-х та продовжує розвиватися. А й справді розвивається. Адже над цим проєктом працюють діячі культури та мистецтва з різних міст. Зокрема, кам’янчанам допо­магає засновниця «Інституту Леонтовича» в Києві, авторка проєкту «Світовий тріумф «Щед­рика» – 100 років культурної
дипломатії України» Тіна Пересунько. Але цей бренд розви­вається не лише в нас. Схожі ініціативи вже існують у містах Тульчин і Покровськ.
Реалізація проєкту отримає новий виток 24 березня у Виставковій залі. Там буде відкрито експозицію «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика» (триватиме 3 місяці). Захід має стати пер­шою такою виставкою в Україні. Анатолій Паладійчук анонсує, що до неї ввійдуть раритети його колекції, пов’язаної з музичним витвором: перша платівка із записом «Щедрика» у ви­конанні хору під керівництвом Олександра Кошиця (1922 рік, компанія «Brunswick», США), партитури англомовних пісень на мелодію Леонтовича, листівки, архівні документи та багато іншого. Копію одного з таких документів додасть Тіна Пересунько. Її дослідниця отримала в канадському архіві.
Однак навіть після закінчення виставки діяльність щодо розвитку цього напрямку не закінчиться. Уже наприкінці року колекцію представлять в Українському музеї в Нью-Йорку. А в Кам’янці-Подільському просвітницька діяльність продовжиться: урочистостями на залізничному вокзалі, презентацією документального фільму, інших виставок, семінарів, круглих столів і втіленням багатьох нових ідей.

Олександр ЩЕРБАТИХ.