П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Лютого 2022

ХУДОЖНЬОМУ ВІДДІЛУ МУЗЕЮ – 40 РОКІВ!

23 лютого 1982 р. Відкриття художнього відділу за участі представників міської влади, художників і наукових співробітників музею, серед яких були Олександр Грен, Борис Негода, Алла Буданцева, Сергій Кукурудза, Іван Кляпетура, Григорій Хотюн, Іван Яловий, Збігнєв Гайх, Олександр БрензейСьогодні, як і 1982 року, Галерея мистецтв і Виставкова зала залишаються осередком культури, творчості, таланту! За роки існування художнього відділу державного історичного музею-заповідника в його залах побували тисячі турис­тів, споглядаючи сотні й сотні чудових полотен, прослуховуючи цікаві, захопливі, пізнавальні екскурсії про красу, історію та неповторність Подільського краю.

Галерея мистецтв розташована у старовинному будинку, цікавому своєю історією. Його спорудження розпочалося в 1789-90 рр. на кладовищі Іоанно-Предтеченської церкви, яку в 30-х роках було знищено за наказом радянської влади. Будинок призначався для греко-католицької капітули та семінарії. Однак 1793 року, після другого розподілу Польщі, Правобережна Україна, в складі якої був Подільський край, з’єдналася з Лівобережною у складі Росії. Кам’янець-­Подільський стає губернським цент­ром, і приміщення використовуєть­ся для зібрань подільського дворянства (10 кімнат були перетворені в одну велику залу).
Згодом для дворянських зборів знайшли інше місце, а будинок 1798 року передано в трирічну оренду Антону Змієвському під власний театр, на сцені якого ставилися п’єси російською, українською та польською мовами.
23 лютого 1982 р. Відкриття художнього відділу за участі представників міської влади, художників і наукових співробітників музею, серед яких були Олександр Грен, Борис Негода, Алла Буданцева, Сергій Кукурудза, Іван Кляпетура, Григорій Хотюн, Іван Яловий, Збігнєв Гайх, Олександр Брензей1805 року через сварки між місь­кими та духовними властями за право власності в будинку було відкрито навчальний корпус православної духовної семінарії, яка розташовувалася тут до 1865 pоку. Коли її було перенесено на Новий план, у будинку розмістилося чоловіче духовне училище. Цікаво, що одним із перших вихованців цього училища був Михайло Достоєвський – батько великого письменника Федора Достоєвського. А в духовній семінарії вчилися український поет-демократ Степан Руданський (1833-1873) та письменник Анатолій Свидницький (1834-1871). Починав навчання Микола Леонтович.
23 лютого 1982 р. Відкриття художнього відділу за участі представників міської влади, художників і наукових співробітників музею, серед яких були Олександр Грен, Борис Негода, Алла Буданцева, Сергій Кукурудза, Іван Кляпетура, Григорій Хотюн, Іван Яловий, Збігнєв Гайх, Олександр Брензей1914 року в будинку розмістився музей історико-археологічного товариства, у 1928-32 рр. – Палац піонерів, а після Другої світової війни – ткацька фабрика «Червоний ткач». Із 1976 по 1982 pp. ка­м’янецькі реставратори займа­лися відновленням архітектур­ної пам’ятки, і вона постала в своєму первозданному вигляді.
23 лютого 1982 р. тут було відкрито першу в Хмельницькій області Картинну галерею, худож­-ній відділ Кам’янець-Подільсь­кого історичного музею-заповідника.
Отже, вже 40 років Галерея і Ви­с­тавкова зала є справжнім цент­ром натхнення, фантазії, місцем зустрічі подільських митців та творчої інтелігенції. Щороку тут влаш­товуються різноманітні виставки та презентації, організовуються концерти класичної та сучасної інструментальної музики, проводяться цікаві зустрічі, майс­тер-­класи та екскурсії.

Алла КОВАЛЬЧУК,
завідувачка художнього відділу Кам’янець-Подільського
державного історичного музею-заповідника.