П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Травня 2022

УСІ ЧЕКАЮТЬ НА ПЕРЕМОГУ

Третього травня у Виставковій залі відбулося відкриття виставки «Мистецтво за перемогу». Триватиме вона всього 11 днів, тому не прогавте переглянути або навіть придбати твори митців, котрі через війну опинилися в Кам’янці-Подільському. До уваги поціновувачів – натюрморти, пейзажі, портрети, сучасний та академічний живопис. А ще роботи, виконані в унікальній техніці гарячої емалі, асамбляжу. Частина коштів від проданих картин будуть спрямовані ЗСУ.

Свої роботи представили Антоніна Штогрин, Сергій Хиврич, Богдан Голояд, Віктор Дейсун, Вадим Левицький. Вони приїхали до нас, згуртувалися і представили своє високе мистецтво. За кожною роботою – хвилювання, неабияка майстерність, досвід і професіоналізм.
Мистецтвознавиця Інна Березіна наголосила, що представлені в залі роботи – це витвори справжніх митців, тих, хто живе як «оголений нерв», бо вони завжди реагують на зміни: революційні, еволюційні, вони є індикатором того, що відбувається в світі, лакмусовим папірцем, за яким звіряють годинники і совісті люди.
Автор ідеї Вадим ЛЕВИЦЬКИЙ розповів, як зародилася думка про виставку.
– До 15 березня перебував у Києві, – каже митець. – Відчуття підказало моїм двом сестрам, що треба їхати. Я їх вивіз. І доб­ре, бо наступного дня будинок молодшої сестри знищили. Тисячі кілометрів проїхали, зупинилися перепочити в Кам’янці.
Я прокинувся тут, якесь таке відчуття було, думаю, що я роблю, ми тікаємо, куди? Це нерозумно, неправильно, а що ж робити? Вийшов із такими думками прогулятися. І так пішов, пішов, і ноги мене самі завели до Кафедрального собору в Старому місті. Я присів, пригнічений думками «Що ж робити?», і зверху підказка: «Роби, що знаєш!». От так і виникла ідея. Почав стукати в усі можливі двері, знайшов однодумців – і організувалася така виставка.