Четвер, 28 Березня 2024 р.
13 Травня 2022

ШЛЯХ ВОЇНА: ВІД ПАРИЖУ ДО «БРУКІВКИ»

«Бруківка» завжди актуальна, як актуальний і її контент. Черговий, уже дванадцятий, благодійний вечір V Міжнародного кінофестивалю відбувся 6 травня, в День української піхоти. Саме того вечора організатори фесту влаштували всеукраїн­ську прем’єру повнометражного документального фільму про історію десантника ЗСУ, ветерана АТО, блогера, мандрівника та письменника Валерія МАРКУСА (Ананьєва) «Вільна людина. Проща».

– Режисер фільму Сергій ДМИТРЕНКО був учасником нашого фестивалю з 2018 року. Чотири роки тому він представляв у Кам’янці своє дебютне кіно, – розповідає організатор «Бруківки» Андрій ЗАЄЦЬ. – Недавно він звернувся до мене з проханням зробити прем’єру його стрічки про Валерія Маркуса. Її показ було заплановано на 24 лютого в Києві, але почалося повномасштабне вторгнення, і все довелося скасувати. Тепер для режисера було дуже важливо, щоб спеціальний показ відбувся саме в рамках «Бруківки», а ми завжди відкриті для різних показів і прем’єр.

Сам автор фільму не був присутнім у Кам’янці-Подільському, але звернувся до глядачів у онлайн-режимі:
– Ця історія про мрію, надію та відновлення. Про хлопця зі сталевим стержнем, який, повернувшись додому з війни, продовжив боротьбу. Цього разу із самим собою. Тому сподіваюся, що фільм вам сподо­бається, а його головний герой підбадьорить у непрос­тий для країни час.

Таке кіно справді надихає і покращує настрій. І це природно, адже фільм головним чином показує глядачу історію захисника України, виснаженого трьома роками війни в зоні АТО. Він вирушає в піший хід Шляхом святого Якова (з Парижу до могили апостола в іспанському місті Сантьяго-­де-Компостела) та здобуває духовне й фізичне зцілення.
Крім цього, команда фестивалю нагородила дирекцію Кам’янець-Подільського кінотеатру «Дружба» за підтримку в організації благодійних кінопоказів (дванадцятий вечір відбувався в готелі «7 Днів») та ще раз продемонструвала публіці подільський блокбастер «Нестримний» режисера Андрія Зайця.
Під час вечора вдалося зібрати 5650 грн на підтримку ЗСУ, а від початку фестивалю – вже 76284 грн.

Олександр ЩЕРБАТИХ.