Четвер, 28 Березня 2024 р.
27 Травня 2022

«БРУКІВКА» ВИКОНАЛА ЗАВДАННЯ!

Міжнародний кінофестиваль «Бруківка» офіційно завершено. Цьогоріч V фест проводився не декілька днів, як зазвичай, а впродовж двох місяців. Але й мета – підтримка ЗСУ – була особливою. Тож останній фестивальний тиждень видався досить насиченим.

19 травня під час п’ятнадцятого показу було продемонстровано фінальний блок міжнародної конкурсної програми коротких метрів. Відвідувачі побачили короткометражки з Чехії, України, Польщі, Болгарії, США, Німеччини, Ізраїлю, Швейцарії, Італії та Туреччини.
Уже вдесяте вечір кіно відбувався в готелі «7 Днів». Отже, його колектив було нагороджено відзнакою за підтримку руху «Культурний фронт Поділля». Нагороди отримали й волонтери, що допомагають збирати кошти для війська.
Після невеликої паузи фестиваль перемістився в парк Героїв Євромайдану. Там 21-22 травня організатори «Бруківки» в рамках програми «Підтримуємо армію. Дбаємо про дітей. Наближаємо перемогу» показували художні фільми «Червоний» і «Толока». Ще одну демонстрацію – фільму «Позивний Бандерас» – 23 травня через несприятливу погоду перенесли до МБК.
Під час цих показів команда фестивалю збирала кошти на портативний тепловізійний монокуляр «AGM Taipan TM25-384» для саперів із нашого міста, які перебувають на передовій. За допомогою відвідувачів і донатів від небайдужих вдалося зібрати 28337 грн. Цих коштів не вистачало, адже тепловізор коштує 1600 євро, але до ініціативи долучився народний депутат Украї­ни Ігор МАРЧУК. Він виділив прилад від свого благодійного фонду «Місто сонця». Зібрані ж кошти все одно підуть на потреби ЗСУ.

На цьому кінопокази V фестивалю було завершено. Починаючи з 24 березня, під час благодійних вечорів кінофестивалю вдалося зібрати 113440 гривень. Проте організатор дійства, режисер Андрій ЗАЄЦЬ каже, що «Бруківка» своєї діяльності не припинятиме:

– Загалом є куди рости. Хочеться допомагати більше, тому влітку будемо підсилювати заходи відомими українськими акторами, цікавими прем’єрами та арт-перфомансами. У кожного з нашої команди є робота, сім’я, бізнес. І ми приділяємо цій справі весь вільний час без залучення навіть мінімально­-
го бюджету. І це нам подобається, адже одними з перших на заході України почали робити вистави, кіномарафони та виступи музичних гуртів. Наш фестиваль сьогодні – культурне просвітництво кам’янчан і гостей міста, підтримка молодих кінематографістів, які знімали кіно в Україні. За майже два десятки вечорів зібрали понад 100 тисяч гривень на потреби Збройних сил України і на цьому не збираємося зупинятись, адже поки глядачам цікаво – це потрібно робити.

Олександр ЩЕРБАТИХ.