Четвер, 28 Березня 2024 р.
30 Червня 2022

ПОКАЗАЛИ ОДНУ ПРОГРАМУ ТА ПІДГОТУВАЛИ НАСТУПНУ

Міжнародний кінофестиваль «Бруківка» 2022 року – явище нескінченне. І добре, адже його оргкомітет обіцяє нам ще багато цікавого. Фестиваль триває з середини березня. За цей час вдалося зібрати майже 200 тисяч гривень на потреби ЗСУ. Проте творчий і волонтерський запал у його творців не згас. Тому попереду в них ще вдосталь планів. Про те, що було і що буде (принаймні, найближчим часом), ми поспілкувались із засновником фесту, режисером Андрієм ЗАЙЦЕМ.

Днями організатори відзвітували про те, що з середини березня до кінця травня було проведено покази понад 100 фільмів, а також спеціальні прем’єри, театральні вистави, виступи музичних гуртів, АРТ-­перфоманси, творчі зустрічі з відомими режисерами та акторами. Андрій з упевненістю стверджує, що такого результату не очікували:

– У березні ми ще не знали, буде повноцінна «Бруківка» чи просто декілька благодійних вечорів українського і міжнародного кіно. Але після того, як провели перший захід із показом стрічки «Нестримний» і зібрали понад 10 тисяч гривень, вирішили розвива­ти цей формат далі: показ фільмів, творчі зустрічі, виступи музичних гуртів, мистецькі акції та, за можливістю, театральні вистави. Завданням було зацікавити глядача від 13 до понад 70 років. Тому й формували програму так, аби було цікаво всім.
Щодо збирання грошей – не розраховували на таку суму. На початку вторгнення розуміли одне: потрібно не спостерігати, а хоч мінімально допомагати всім, хто боронить Україну.

Також, крім насиченої програми, 2022-го вражає й кількість акторів, кінокритиків, про­дюсерів, режисерів тощо, які долучилися до суддівства в категоріях. Усього 17 осіб. Головний організатор дійства каже, що це зроблено навмисно, але не ним:

– Так, список журі, мабуть, найбільший за історію нашого фестивалю, і це заслуга насам­перед нашого програмного директора Дениса Буданова. Він відбирав фільми, які нам надсилали учасники, формував кон­курсні номінації та працював із кожним членом журі. Коли восени минулого року, у зв’язку з карантинними обмеженнями, ми перенесли кінофестиваль, склад суддів не тільки не зменшився,
а й був підсилений. Усі вони мали змогу переглянути конкурсні роботи онлайн, щоб ми могли все ж визначити переможців.

– Як вдається координувати такий обсяг роботи?
– Дивно, але цьогоріч команді кінофестивалю легше. Адже те, що зазвичай ми проводимо за декілька днів, тепер було розбито на 15 вечорів і підсилено відомими фільмами й зірковими гос­тями. Нюанси організації кожного заходу ми обговорюємо в нашому чаті в Телеграм. Там кожен і «накидує» свої ідеї.

Розповідає Андрій ЗАЄЦЬ і про те, що війна вплинула й на мету проведення кожного окре­мого івенту:
– Класична «Бруківка» відбу­валася за 3-5 днів. У цей період ми намагалися влаштувати насичену нон-стоп-програму в декількох локаціях із 10.00 до 23.00. Однак тепер усе по-іншому – потрібно зважено обирати локацію, день і час, щоб можна було, в разі загрози ракетного удару, швидко гарантувати безпеку кожному глядачу.

Уже 1 липня розпочнеться новий етап фестивалю. І хоч усе буде онлайн, прошу ре­жисера проанонсу­вати найближчий захід та розповісти про плани на майбутнє фестивалю:
– Будемо влаштовувати вечори із зовсім новою програмою. Матеріал ми отримуємо з різних куточків світу. Сьогодні вирішили продовжити знайомити наших глядачів зі стрічками, які були зняті з кінця 2021-го до літа 2022 року. Це роботи українських режисерів: у бомбосховищах Київської області; анімаційні стрічки, створені режисерами в окупованих містах; документальні фільми про війну в Україні жур­налістів і кіномитців з Європи та США.
Найближчим часом плануємо проводити по два заходи на місяць – один онлайн і один офлайн. А ще на наших ютуб-каналах, в онлайн-форматі транслювати­мемо підбірки короткого та повного метра авторсько­го кіно.

Показ фільмів стартує о 17.00 на ютуб-сторінках фестивалю та Андрія Зайця. Анонси наступних заходів будуть доступні на сторінках фестивалю в соцмережах.

Олександр ЩЕРБАТИХ.