Субота, 20 Квітня 2024 р.
29 Липня 2022

ФІЛЬМИ НЕ ЛИШЕ ПОКАЗУЮТЬ, А Й ЗНІМАЮТЬ

Оргкомітет Міжнародного кінофестивалю «Бруківка» не перестає влаштовувати кінопокази для збирання коштів на потреби ЗСУ. І їх ініціативи не перестають вдосконалюватися. Наприклад, у п’ятницю, 21 липня, благодійний вечір уперше відбувся в новій локації – «АРТ-Сховищі». Дещо оновленою була й програма. Але найголовніше – дізнаємося, що в Кам’янці працюють над створенням нового фільму…

ПОКАЗУВАЛИ СТРІЧКИ ПРО ЖИТТЯ

Цього разу акцент було зроб­лено на українському кіно, знятому в 2021-2022 рр. Звісно, не могло обійтися без теми повномасштабного вторгнення рф в Україну. Короткометражки «Чому падають будинки?» (режисер Валерій Хімюк) і «War in Ukrai­ne» (режисерка Яна Скидан) саме про це. Але всі інші – ні. Наприклад, повнометражний фільм «Між небом та горами» побачив світ ще торік. Стрічка присвячена тодішній «проблемі №1» – пан­демії коронавірусу, а саме функціонуванню працівників швид­-кої допомоги та жителів гір­ської закарпатської глибинки.

– Ми вирішили поексперимен­тувати і влаштувати благодійні покази для збирання коштів ЗСУ на нових локаціях, першою стало «АРТ-­Сховище», – коментує засновник «Бруківки» Андрій ЗАЄЦЬ. – Є ще декілька запитів, де ми плануємо влаштувати кінопокази. Серед них Палац Орловських у Маліївцях (захід заплановано на 30 липня) та простір розвитку «StarHouse».
Однак уже зараз можна сказати, що наступного тижня фестиваль повернеться на звичне для себе місце – готель «7 Днів». Там 4 серпня, о 18.00, заплановано показ 15 стрічок, 13 з яких про російсько-­українську війну.

А ФІЛЬМ ЗНЯЛИ ПРО ОБОРОНУ

Є ще один анонс, який уже з’явився на сторінках фестивалю в соцмережах. У нашому місті знімають фільм про події теперішньої війни. Про це теж спілкуємося з Андрієм Зайцем, адже саме він є режисером нової стрічки:
– «Fight for Ukraine», або в українській адаптації «Битва за Україну», – короткий метр, яким ми хочемо розповісти історію перших мі­сяців російського вторгнення, показати жахи війни та руйнування, компонуючи реальну хроніку з відзнятими сюжетними сценами з головними героями фільму. Сама ідея виникла навесні під час проведення благодійних показів.

– Андрію, а щодо грошей?
– А нічого. Фільм створювався без бюджету нашою ініціативною командою, до якої ввійшли Богдан Закордонець, Тетяна Дзюбінська, Іван Трач, Георгій Торяник, Ірма Вітовська-Ванца, Віталіна Біблів, Олексій Лисий, Ольга Завалішина, Віталій Івановець, Володимир Мазуренок, Олександр Рудик, Борис Шагієв.
Кожен із нас має мету – розповіс­ти історію війни в Україні за кордоном, а саме на різноманітних європейських, американських та азійсь­ких кінофестивалях, якщо це ви­йде. Починаючи з кінця серпня, ми хочемо зробити спеціальні благодійні покази для збирання коштів на потреби ЗCУ на Хмельниччині та в деяких містах Польщі, але про якусь точну дату прем’єри казати ще рано.

– Чи можна вже говорити про подробиці сюжету?
– Так, це не секрет. У стрічці ми переживаємо певні періоди життя добровольця з Кам’янця-Подільського та волонтерки, мешканки одного з окупованих міст сходу України. Якщо стрічку добре оцінять глядачі та критики, то тоді ми будемо працювати над сценарієм уже повного метру, адже багато відомих акторів українських фільмів та серіалів висловили бажання взяти участь у такому проєкті.

Спілкуємося з виконавцем од­нієї з головних ролей Георгієм ТОРЯНИКОМ. Він, до слова, – незмінний ведучий вечорів «Бруківки».
– Жоро, розкажіть про свого персонажа, який він?
– Це військовий, який волею долі потрапив на «Азовсталь». За сценарієм, ми будуємо оборону, ходимо на чергування. Загалом обороняємо завод.

– Ваш герой – це реальний персонаж чи збірний образ?
– Збірний. Він у жодному разі не може бути реальним, адже ми не хочемо своєю творчістю применшити заслуги оборонців «Азовсталі». Вважаємо, що їх не можна ко­піювати.

– У кадрі Ви працювали разом з Ірмою Вітовською-Ванца. Як оціните такий досвід?
– Це було круто. Дуже гарний досвід. Коли вона прийшла, ми пояснили, чого хочемо від мізансцени, і вона змінила на краще декілька елементів. Наприклад, запропонувала більшу взаємодію зі мною як з актором. Шкода також, що не вдалося попрацювати з Віталіною Біблів, оскільки ми знімались у різних сценах.

– Це ще любительське кіно чи вже професійне?
– Ну, ми ж свою творчість любимо (сміється). Тому в будь-якому разі це заявка на щось професійне. Можу розповісти, що картина буде зовсім без слів і матиме драматичний характер, а особисту оцінку глядач дасть сам.

Додамо, що прем’єра фільму запланована на День Незалежності. До речі, під час чергового благодійного вечора, 21 липня, вдалося зібрати майже 4 тися­чі гривень, з яких 2990 було передано волонтерці Олександрі Єремій на купівлю дрона для кам’янчан, котрі перебувають на передовій.

Олександр ЩЕРБАТИХ.