П'ятница, 29 Березня 2024 р.
28 Червня 2018

«БРУКІВКА»: КОРОТКІ МЕТРИ, ВЕЛИКІ ПЛАНИ

За ініціативність, запал, креативність, внесок у розвиток фестивального руху і популяризацію міста  на міжнародному рівні міський голова Михайло Сімашкевич (другий ліворуч) вручив організатору фестивалю  Андрію Зайцю (другий праворуч) відзнаку «За заслуги перед міською громадою»Кам’янець-Подільський повністю поглинув кінематограф: тут вам «живе» кіно і комп’ютерні персонажі, попкорн і червона доріжка, відомі режисери і сльози від проникливих стрічок, які презентували конкурсанти. Iз 22 до 24 червня в щойно відчиненому після ремонту міському Будинку культури проводився ІІ Міжнародний фестиваль «Бруківка».

Під час офіційного відкриття глядачі змогли переглянути унікальні уривки з фільмів про Кам’янець, сфотографуватися зі своїм улюбленим режисером, а ще – зануритись в уже традиційну атмосферу «Бруківки».

Перший день фестивалю запам’ятався відвідувачам як надихаючий і мотиваційний, адже після представлення фільму Станіслава Пуздряка «Projeсt Alpha» більшість глядачів захотіли відразу щось створювати і змінювати у своєму житті. По завершенні перегляду відбувся майстер-клас із дистрибуції фільмів від київських сестер-режисерок Марини та Оксани Артеменко. Близнючки створили організацію, що допомагає молодим режисерам зі своїми фільмами потрапити на відомі фестивалі світу.

Нагородження переможців конкурсу косплеїв. У центрі фото - власники «Призу глядацьких симпатій»Вдало пройшла не менш вражаюча прем’єра фільму Леоніда Кантера та Івана Ясіня «Міф», що розповідає про важке життя українського оперного співака Василя Сліпака, котрий покинув усе і пішов захищати країну на схід, де й перервалося його життя. Також відбулася презентація ексклюзивних матеріалів до художніх фільмів «Позивний Бандерас» і біографічного детективу про Василя Стуса «Птах душі» від творчого тандема Сергія Дзюби й Артемія Кірсанова.

Другий день розпочався серйозніше: бруківчани поспілкувалися із режисером та автором фільмів «Правило бою», «Крути-1918» і серіалу «Гвардія» Олексієм

Шапарєвим, який розповів про тонкощі україн­ського кіно, та «YouTube»-блогером, автором порталу «Geek Journal» Тайлером Андерсоном. Цього ж дня було проведено круглий стіл на тему: «Перс­пективи українського кінематографу», – де взяли участь відомі режисери, блогери, сценаристи і представники кінотеат­рів. Експерти звернули увагу на низку важливих проблем: недофінансування українського кіно, розповсюдження «піратського» контенту і мале заповнення кінозалів в Україні під час демонстрації віт­чизняних стрічок. Однак, за їхніми словами, надія є, бо наше кіно тільки починає набирати обертів, проводиться велика кількість кінофестивалів та й величезний стрибок у розвитку зробило аматорське кіно.

– Як професійний спорт неможливий без розвитку аматорського, так і професійний

кінематограф не розвиватиметься без любительського кіно, – зазначив Олексій Шапарєв.

ПРИЗИ РОЗДАЛИ, ЧЕРВОНУ ДОРІЖКУ СКРУТИЛИ

Проте не весь другий день фестивалю був офіціозно-поважним, адже по обіді головну локацію свята заполонили невідомі зі зброєю. От тільки поліції ніхто не викликав, адже на фестивалі «ожили» всім відомі герої ігор та фільмів. Кого тут тільки не було: ельфи, лицарі з луками та стрілами, спартанці з мечами і щитами, міфологічні й історичні персонажі, неземні істоти, а ще багато дитячо-веселих і страшно-дорослих косплеїв (один із видів перформансу, який полягає у відтворенні певних відомих персонажів чи ідей, за допомогою костюма і характерних аксесуарів. – (Прим. авт.). Продефілювавши і вдосталь нафотографувавшись із гостями фестивалю, косплеї здобули свої нагороди: І місце – Анна Целуйко в образі Idamaria (персонаж із японських коміксів «Defense Devil»); дівчина отримала 1000 гривень і комікс «Watchmen» українською мовою; ІІ місце – Сергій Шмирко в образі спартанця (кінофільм «300 спартанців»); ІІІ місце – Іванна Александрова в образі Crystal Maiden (персонаж комп’ютерної гри «Dota-2»); найкраще дефіле – Даніїл Смолін та Ален Пилипів в образі Фредді Крюгера (фільм «Жахи на вулиці В’язів») і Джейсона Вурхіза (фільм «П’ятниця, 13-те»). Школярі отримали конструктори «Lego Star Wars»; найоригінальніший кос­тюм – Іван Кременчук і Дмитро Ковальчук в образі механіка та робота у стилі стімпанк; приз глядацьких симпатій – Яро­слав Хмелівський та Аліна Політико в образах Капелюшника та Аліси (мультиплікаційний фільм «Аліса у країні Чудес»).

– Я задоволений фестивалем, адже все пройшло вдало. Лише уявіть, понад півтори тисячі гостей, переповнені воркшопи і майс­тер-класи, близько сотні молодих режисерів, акторів та учасників. Це було круто! – ділиться емоціями організатор фестивалю Андрій Заєць. – Наш призовий фонд склав 25 тисяч гривень. На щастя, фестиваль частково погодилися фінансувати Держкіно та міська рада. Гадаю, що наступного року ми вразимо всіх гостей іще вищим рівнем.

Третього дня на завершення фестивалю учасники та гості полинули у вир прекрасного, адже перед ними виступили оперна співачка Олена Лютаревич і музичні гурти «Експансія» та «Bekingem».

Імена переможців у статті нижче.

Ігор КИРИЛЮК, Ольга БАНАХ.


ЧИЄ КІНО НАЙКРАЩЕ?

ЧИЄ КІНО НАЙКРАЩЕ?

Останній день Міжнародного кінофестивалю «Бруківка» виявився одним із найгарячіших і найочікуваніших. Учасники з усього світу й України хвилювалися за свої стрічки, адже на кону стояла перемога. Головну нагороду фестива­лю – гран-прі – здобув фільм «In a Land of Macho Men, The Queer is King», режисер Dave Carrizosa (Monterrey, Mexico).



Призери «Бруківки» за номінаціями:

Український аматорський фільм:

І місце – «Невеселий», режисер Дмитро Чухран (Сіверськодонецьк);

ІІ – «Довкола кіно», режисер Олександр Шеремета (Київ);

ІІІ – «Наперстки», режисер Орест Смілянець (Київ) та «Рівновага», режисер Устин Данчук (Херсон).


Іноземний аматорський фільм:

І місце – «You Won’t Leave Me, Right?», director Gilb Baldoza (Diliman Quezon City, Philippines);

ІІ – «PM 2.5», director Piotr Biedron (Cracow, Poland);

ІІІ – «The King is Dead», director Miguel Lambert (Montreal, Canada).


Український професійний фільм:



І місце – «Цвяхи», режисер Ахмеді-­Ернес Сарихаліл (Сімферополь);

ІІ – «Ще один день», режисер Олександр Шимко (м.Борщів);

ІІІ – «Анахата», режисер Ріта Кузьмина (Київ / Чернівці).


Іноземний професійний фільм:

І місце – «Telephone», режисер Mu­hammad Bayazid and Samah Safi Bayazid (Syrian Arab Re­public);

ІІ – «Game», режисер Jeannie Dono­hoe (USA);

ІІІ – «Between Mournings», режисер Frederic Debrabant (Paris, France).


Анімаційний фільм:



І місце – «Піщаний мандрівник», режисер Ерік Гіссманн (Нідерланди);

ІІ – «Ірма», режисер Алехо Щеттіні (Монтевідео, Уругвай);

ІІІ – «Токсичні відносини», режисер Степ Шеунг (Гонконг).


Соціальна реклама:



І місце – «Подаруй життя», режисер Артем Добрицький (м.Харків, Україна);

ІІ – «Друг, який завжди захистить», режисер Софія Яцейко (м.Київ / м.Львів);

ІІІ – «Робочі будні місцевого депу­тата», режисер Сергій Пудіч (Одеса).


Найкраща акторська гра: фільм «Удар», режисер Павло Гриб (Київ).

Відзнака за найкращу операторську роботу і художню постановку: фільм «Crabgirl», режисер Сергій Пудіч (Одеса).

Найкращий анімаційний український фільм: фільм «Анна Райнер – Darkest of Blue», режисер Оксана Курмаз (Миколаїв).

Спеціальна відзнака дистриб’юторської компанії «Let­ter to Fest» і сертифікат на просування на 20 міжнародних кінофестивалях: фільм «Цвяхи», режисер Ахмеді-Ернес Сарихаліл (Сімферополь).

Відзнака за соціальну значущість: фільм «Сильні духом», режисер В’ячеслав Бігун (Київ).

Відзнаки за результатами гля­дацьких симпатій:

Найкращий професійний фільм: «Дякую», режисер Дзен Евстигнейкін (Київ).

Найкращий аматорський фільм: «Blan­ca», режисер Ma­riana Pena (Vene­zuela, Bolivarian Republic).


Найкраща анімаційна стрічка: «Воїни лісу – 2», режисер Богдан Савлюк (Івано-Франківськ).

Найкраща соціальна реклама: «Тваринний суд», режисер Олександра Бровченко (Київ, Україна).

Особливу відзнаку кінофестивалю здобув і Кам’янець-­Подільський, а саме вихованці гуртка виготовлення сувенірів за найкращу соціальну рекламу під назвою «Смартфон».