Четвер, 18 Квітня 2024 р.
19 Грудня 2014

АФРИКАНСЬКИЙ ШЛЯХ УКРАЇНСЬКОЇ СВОБОДИ

АФРИКАНСЬКИЙ ШЛЯХ УКРАЇНСЬКОЇ СВОБОДИ«Правда полягає в тому, що ми ще не вільні, ми просто здобули свободу бути вільними, право не бути пригноблюваними. Ми зробили не останній крок у нашій подорожі, а перший крок на довшому і навіть важчому шляху. Адже бути вільним – це не просто скинути кайдани, а жити так, щоб поважати й збільшувати свободу інших. Справжнє випробування нашої відданості свободі лише починається», – такими словами свою яскраву і захопливу автобіографію, що вмістилась на п’яти сотнях сторінок, завершує незламний борець за свободу Нельсон Мандела. 11 грудня відверту сповідь лауреата Нобелівської премії миру і першого демократичного президента ПАР почули і кам’янчани.

Перший український переклад його автобіографії «Довгий шлях до свободи» («Long walk to freedom») у нашому місті презентував Урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики України Геннадій Друзенко. Книгу про одне з найдивовижніших життів ХХ століття, котру вже встигли прочитати 42 мовами світу, ініціатор видання привіз до нас у рамках загальнонаціонального туру, присвяченого Тижню Нельсона Мандели в Україні.

– Півтора року тому, шукаючи влучну цитату для наукової роботи англійською, я знайшов її в словах Нельсона Мандели і так ними захопився, що прочитав усю його книгу, – каже Геннадій Друзенко. – Згодом «манделофілією» я заразив свого партнера по юридичному бізнесу Олексія Гончарука і перекладача з Луцька Василя Старка. Надто яскравими в розповідях лідера африканського народу були паралелі з новітньою Україною. А коли процес перекладу стартував, почалася справжня містерія – 5 грудня 2013 року Нельсон Мандела помирає, а на Майдані в Києві виростають перші барикади. Це було символічно. Він наче передав нам естафету боротьби за гідність, свободу і власні права.

Автобіографію Мандели в Україні надрукувало київське видавництво «Наш формат», а за тиждень презентаційного туру десятки примірників першого вітчизняного перекладу «Довгого шляху до свободи» осіли в Києві, Сумах, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Шепетівці, Луцьку та Львові.