П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
3 Листопада 2017

ПОПУЛЯРНО ПРО РОСІЙСЬКІ МІФИ

Віктор Брехуненко31 жовтня на історичному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка побував доктор історичних наук Віктор БРЕХУНЕНКО. Він презентував свою нову книжку «Війна за свідомість. Російські міфи про Україну та її минуле».

У книжці за допомогою наукових аргументів спростовуються ключові російські міфи про Україну та українську історію. Проаналізовано ідеологічну спрямованість кожного міфу, історичне підгрунтя російських спекуляцій, обрунтовано підстави заперечення спотворених образів нашого минулого, цілеспрямовано нав’язуваних Москвою ось уже протягом кількох століть. У тому разі, коли сучасний міф має довгу історію, простежено еволюцію його змісту.

Усього в книжці проаналізовано 39 міфів, згрупованих у 9 розділів. Розвінчано російські домисли про територію та цивілізаційний код України, українську державність, родовід українців та походження української мови, українсько-російські стосунки, церкву в Україні, голодомор 1932-1933 рр., українське козацтво. Завершають книжку розвінчання міфів про Івана Мазепу та Крим.

Віктор Анатолійович відповів на запитання слухачів. Зокрема, він підтримав кандидата історичних наук Валерія Дячка і спростував міф про Устима Кармалюка як народного месника.