Середа, 24 Квітня 2024 р.
2 Листопада 2018

ОЛІМПІЙЦІ УНІВЕРСИТЕТУ

Побачила світ книжка ректора національного університету імені Івана Огієнка, доктора історичних наук, професора Сергія Копилова та заслуженого тренера України з пауер­ліфтингу Геннадія Бесарабчука «Олімпійці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка». Історичний нарис присвячено сторіччю вишу.

ОЛІМПІЙЦІ УНІВЕРСИТЕТУКнижка складається з перед­нього слова Валерія Смолія, передмови, трьох розділів, які розглядають українських спортсменів в олімпійському русі від 1896 року до середини ХХ століття, участь студентів і випускників вишу в Олімпійських іграх в часи СРСР та незалежної України. Завершають книжку висновки, а в 16-сторінкових додатках подано фотографії, які ілюструють три попередні розділи.

Автори пишуть, що розбудова факультету фізвиховання Кам’янець-Подільського пед­інституту та спортивні досягнення його вихованців відкри­-ли можливість і забезпечили

їх успішну участь у літніх (з 1972 року) і зимових (з 1992 року) Олімпійських іграх – найголовніших фестивалях спорту світового масштабу. Остання третина XX століття була насичена спортивними досягненнями і рекордами, особистими перемогами студентів і випуск­ників факультету на Олімпійських іграх. Першу золоту олімпійську медаль на Олімпіаді в Мюнхені (1972 рік) виборов випускник 1962 року метальник молота Анатолій Бондарчук, який згодом став бронзовим призером XXI Олімпійських ігор у Монреалі (1976 рік). На цій Олімпіаді золоті олімпійські медалі у складі збірної команди з гандболу під керівництвом Ігоря Турчина вибороли Зінаїда Турчина, Людмила Бобрусь, Галина Маноха (Захарова) і Марія Маршуба (Літошенко). Зазначимо, що Зінаїда Турчина тричі піднімалася на п’єдестал пошани Олімпійських ігор («золото» – 1976 і 1980 років, «бронза» – 1988 року), що стало підставою для її визнання найкращою ганд­болісткою XX століття.

Автори підкреслюють, що пострадянська доба сформу­вала кардинально іншу шка­-

лу очікувань, можливостей і перс­пектив. Помітний внесок у скарб­ницю олімпійських звитяг національної збірної зробили студенти та випускники Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, які брали участь май­-же в усіх Олімпійських іграх 1990-х – початку 2000-х років. На XXXI Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро (2016 рік) 11 ат­летів представляли свою alma mater. Від 1972 року і до сьогодні 44 студенти і випускники вишу були учасниками Олімпійських ігор, 16 з них вибороли олімпійські медалі: 9 золотих, 3 срібні та 4 бронзові.