П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
11 Жовтня 2019

П’ЯТА МІЖНАРОДНА

7 жовтня в конференц-залі Кам’янець-­Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Кам’янець-Подільський у контексті українсь­ко-­європейських зв’язків», присвячена 100-річчю Кам’янецької доби Директорії Української Народної Республіки. Учасники цього форуму перед його відкриттям отримали матеріали конференції, де на 242 сторінках уміщено статті, розподілені між чотирма розділами: «Історія Ка­м’янця-Подільського з найдавніших часів до початку ХХ століття», «Міс­то в Українській революції 1917-1920 років», «Кам’янець-Подільський у 20-ті роки ХХ століття – на початку ХХІ століття» та «Видатні постаті в історії міста».

Сама конференція складалася з пленарного та секційних засідань. Розпочалася вона з вітального слова Івана Конета, доктора фізико-математичних наук, професора, проректора з наукової роботи Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Він розповів про становлення університету в місті над Смотричем, окреслив його етапи та сучасний стан.
Вітання від міського голови Кам’янця-Подільського Михайла Сімашкевича виголосив його заступник Василь Сукач. Він побажав учасникам плідної праці та жвавих наукових дискусій. Також із вітальною промовою виступив Олександр Заремба, випускник історичного факультету, директор Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Саме завдяки йому вдалося оперативно видати матеріали конференції. Олександр Олександрович наголосив, що університет та музей тісно співпрацюють при організації конференцій, археологічних експедицій, тож потрібно продовжити цю співпрацю.
На пленарному засіданні директор департаменту гуманітарної політики виконавчого комітету міської ради Олена Кузема виголосила доповідь про співпрацю Кам’янця-Подільського з містами-­партнерами країн Європейського Союзу. Кандидат історичних наук Сергій Єсюнін із Хмельницького повідав про нереалізований та практично нікому не відомий проєкт 1940 року будівництва корпусу Кам’янець-Подільського педагогічного інституту. Він мав розміщуватися в кварталі, де нині відроджено собор Олександра Невського, знесений у середині 1930-х років. Цікаву доповідь виголосив доктор історичних наук Олександр Завальнюк: «Становлення радянсь­кого режиму в Кам’янці-Подільському в листопаді 1920 – листопаді 1921 року за агентурними даними Української Народної Республіки».
Низку важливих статей зі збірника пізніше буде надруковано в «Подолянині».