Середа, 24 Квітня 2024 р.
22 Січня 2016

У МІСТО ЛЕВА – ПО КАЗКУ

Хто не мріє побувати на Різдво у Львові? Поблукати святково вбраними старовинними вуличками, насолодитись легендарною львівською кавою, посмакувати фірмові смаколики і особливо неперевершений шоколад.

У МІСТО ЛЕВА - ПО КАЗКУА от вихованці викладача фортепіано Наталії Марусик із дитячої музичної школи ім.Фадея Ганицького мріяли ще й про справжню казку – побачити на власні очі балет «Лускунчик» на музику Чайковського. Тож під завісу різдвяних свят юні піаністи побували в місті Лева, де здійснили вельми пізнавальну музично-історичну мандрівку і зробили декілька цікавих відкриттів.

Наприклад, з’ясували, що молодший син Моцарта Франц Ксав’єр, що був визначним піаністом, диригентом і композитором свого часу, 30 років прожив на Львівщині та в самому Львові. Тут творив музику, заснував перше музичне товариство європейського зразка, і саме у львівському соборі святого Юра його хор на 35-річчя смерті Моцарта виконав безсмертний «Реквієм» – про це засвідчує й пам’ятна табличка на стіні храму.

Не обминули юні піаністи й музею всесвітньо відомої української оперної співачки Соломії Крушельницької, що розташувався в її колишній квартирі. Крім численних фотографій співачки в різних театральних ролях, діти також змогли побачити її особистий рояль і почути запис голосу.

Ім’я Соломії Крушельницької носить і Львівський національний академічний театр опери та балету, куди після цілого дня пригод вирушили юні музиканти на балет-феєрію «Лускунчик». Уже заходячи до величної будівлі театру, розглядаючи вишукане й розкішне оздоблення фойє і глядацького залу, юні глядачі відчули трепет і захват, а казкові сценічні декорації просто приголомшили. Як би хотілось і в Кам’янці мати театр, який бодай віддалено нагадував би львівську оперу!

Годі й говорити про прекрасне звучання чарівної музики Чайковського у виконанні симфонічного оркестру, про граційність танцівників, красиві й зі смаком пошиті костюми. Навіть тих, хто ніколи не любив балет на телеекрані, живе дійство на сцені заворожує. Не дивно, що діти, щойно вийшовши з театру, одразу ж кинулись до афіш, аби обрати наступну виставу, на яку хочуть піти. А надворі, наче продовження феєрії, світилася різнобарвними вогнями головна ялинка Львова і кружляв рясний лапатий сніг.

Уже вдома юні піаністи під керівництвом свого викладача Наталії Марусик розберуть фрагменти музики з «Лускунчика», щоб надалі й самим зробити музичну виставу – цього разу за допомогою фортепіано.