Середа, 08 Травня 2024 р.
1 Квітня 2016

А З БАЯНА МОЖНА ТАКЕ ВИТИСНУТИ!

А З БАЯНА МОЖНА ТАКЕ ВИТИСНУТИ!Якщо декілька десятків років тому баян або акордеон можна було назвати найпопулярнішими музичними інструментами на наших теренах, то нині позиції дещо послабшали. Проте кам’янецькі баяністи-акордеоністи на ІV Всеукраїнському фестивалі «День українського баяна та акордеона», який відбувся 24 березня в актовому залі К-ПНУ ім.Івана Огієнка, зуміли вразити слухачів віртуозністю, «вжививши» в свої інструменти нове дихання та натхнення.

Фестиваль, заснований композитором Володимиром Рунчаком, упродовж останнього березневого тижня проводиться в різних містах України з метою популяризації акордеонно-баянного мистецтва. В Кам’янці в ньому брали участь виконавці К-ПНУ ім.Івана Огієнка, коледжу культури та мистецтв, а також учні дитячих мистецьких шкіл міста. На фестивалі звучали класичні академічні, народні та естрадно-джазові твори.

– У наш час досить кардинально змінилися прийоми гри на інструментах, – розповідає організатор кам’янецького концерту, професор кафедри музичного мистецтва національного університету Іван Маринін. – Рикошети, тремоло міхом, кластери, удари по перемикачах і корпусу інструмента приваблюють слухача, додаючи «родзинку». Нині в Україні проводяться багато конкурсів баянно-акордеонного мистецтва, рівень виконавської майстерності постійно зростає. З’являються нові твори, нові композиторські стилі. Певна популярність є, але вона, на жаль, не має поширення і підтримки на державному рівні та в медіа-просторі.

– Кого можете відзначити з молодих кам’янецьких учасників фестивалю?

– Дениса Повознікова (клас викладача Валентини Крайняк) із НВК №9, Назара Мазура і Артема Стояновського (клас викладача Олександра Царука) з коледжу культури і мистецтв, Миколу Кремінського та Сергія Голубовича (клас викладача Миколи Хмелюка), а також свого вихованця Миколу Головатюка із К-ПНУ ім.Івана Огієнка.