П'ятница, 29 Березня 2024 р.
12 Грудня 2014

ВІД ДИТЯЧОЇ ТВОРЧОСТІ ДО ПРОФЕСІЇ

З 9 грудня у виставковій залі міської дитячої художньої школи відкрито виставку творів учнів і випускників директора навчального закладу Олени Савчук, яких викладач навчала з 2004 до 2014 р. За цей час Олена Іванівна випустила 90 учнів, 42 з яких своє творче захоплення перетворили на професію. Ті ж, хто обрав інший шлях, продовжують малювати і не розривають зв’язків з рідною художньою школою і вчителькою.

ВІД ДИТЯЧОЇ ТВОРЧОСТІ ДО ПРОФЕСІЇОлена Савчук – визнаний педагог-художник з 25-річним стажем. Свій шлях у мистецтво вона розпочала з художньої школи, випускницею якої стала 1984 р. Після закінчення живописно-педагогічного факультету Кишинівського республіканського художньо-педагогічного училища ім.Іллі Рєпіна повернулася в рідні стіни художньої школи викладачем. Згодом здобула вищу освіту в Львівській академії друкарства. 2008 р. Олена Іванівна стала членом Національної спілки художників України.

Рідним домом «художка» для майбутньої вчительки стала в далекому 1981 р., коли вона почала навчатись у класі Олександра Брензея. Її особистість формувалася в мистецькому середовищі. Величезний вплив на творчість майстрині мав батько Іван Кляпетура – талановитий художник і викладач тієї ж самої «художки». Так, свідомо і підсвідомо, в Олени Савчук сформувався вибір служити мистецтву в двох іпостасях: художника і викладача.

Серед багатьох викладацьких секретів педагога Савчук – знаходити мову з душами маленьких художників і терпляче та з любов’ю навчати їх азбуці образотворчого мистецтва. Клас Олени Савчук завжди переповнений, там постійно рух і розмаїття. Своїх маленьких підопічних педагог навчає і професійним навичкам класичного мистецтва, і народній творчості, і сучасним технікам дизайну.

А ще кожна дитина в її класі відчуває постійну увагу і зацікавлення викладача в творчих результатах.

Першими виставку найкращих живописних і графічних творів, які учні Олени Савчук створили під час навчання в ДХШ, переглянули начальник департаменту гуманітарної політики Олена Кузема, викладачі зі школи Олександр Брензей, Тетяна Щербина, викладач школи мистецтв Тетяна Білоус, викладач коледжу культури і мистецтва Валентина Лайтер. А випускники Олени Іванівни просто обіймали свою вчительку і згадували щасливі дні, проведені в «художці».

Катерина ДЕГТЯР, мистецтвознавець.