П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Травня 2015

ВІЙСЬКОВИЙ ПАРАД У МІНІАТЮРІ

Близько сотні танків, артилерійських установок, вантажівок і крейсерів помістилися на декількох квадратних метрах Виставкової зали. Справжній військовий парад у мініатюрі 8 і 9 травня тут влаштували близько сорока моделістів України.

ВІЙСЬКОВИЙ ПАРАД У МІНІАТЮРІЗапросити їх до Кам’янця вирішив викладач кафедри мистецьких дисциплін національного університету Денис Костюк, який ініціював проведення першої виставки-конкурсу робіт стендового технічного моделювання. Всього на два дні вона зібрала понад сотню робіт моделістів, представників клубів, гуртків, учнів і студентів навчальних закладів з усієї України.

– У нас часто проводяться виставки живопису, але цього разу мені хотілося, аби люди бачили, що існує і таке мистецтво – стендовий моделізм, – каже Денис Костюк, для якого моделювання стало захопливим хобі. – Ідея влаштувати виставку виникла під час спілкування на форумі моделістів України. Коли я запропонував виставити їхні роботи в Кам’янці, відгукнулися дуже багато людей. Якби не ця виставка, навіть не знав би, що і в Кам’янці є дуже багато моделістів, для яких вона стала дебютною.

Саме такою виставка була для 22-річного кам’янчанина В’ячеслава Шкодіна, який вільний час із задоволенням присвячує кропіткому конструюванню міні-копій бойових машин і цілих армій мініатюрних солдатиків. Моделюванням хлопець займається з самого дитинства, втім глядачеві їх показав уперше.

Загалом конкурс зібрав десятки філігранних робіт моделістів найрізноманітнішого віку. Поряд із професіоналами свої роботи тут показали 17 вихованців міського ЦДЮТ. Військова тематика виставки, яку приурочили до Дня Перемоги, не відлякала навіть дівчаток, яких серед моделістів теж, як виявилося, чимало. Їхні роботи приїхали з Білої Церкви, Бердичева, Житомира.

Оцінювали учасників у двох категоріях – до і після 18 років. Утім без грамот і нагород не залишився жоден. Цінні подарунки для конкурсантів надали відомі українські фірми, які виготовляють деталі для моделювання. Тож і наступна виставка, мабуть, не за горами. Тим паче, що місцеві моделісти намірилися зробити її не лише традиційною, але й значно масштабнішою.