Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Травня 2015

ПРАВДИВІ СВІДЧЕННЯ, ОПИСАНІ ФАРБАМИ

Контрасти між життям і смертю, свободою і рабством, щастям і драмою, що, завдяки подіям на Майдані, відбилися в сучасному українському мистецтві, починаючи з 27 квітня, можна роздивитися в залі Картинної галереї. Виставковий сезон тут відкрили експозицією «Правдиві свідчення». До нашого міста мандрівна виставка творів українського мистецтва від Революції гідності до сьогодення привезла художні спогади митців, що були учасниками кривавих подій на Євромайдані.

ПРАВДИВІ СВІДЧЕННЯ, ОПИСАНІ ФАРБАМИТри десятки картин сімнадцятьох художників, які стояли на палаючих барикадах із мольбертом у руках, прибули до нас у вигляді масштабних постерів із фотознімками, живописом, асамбляжами, колажами і вишивкою. Такий мобільний формат організатори обрали неспроста, адже, як запевняє автор ідеї виставки – мистецтвознавиця Наталія Мусієнко, саме плакати стали могутнім мистецьким символом Революції гідності й можливістю експонувати роботи одночасно як у Кам’янці, так і у Вашингтоні. До нашого міста «Правдиві свідчення» завітали завдяки американці Грейс Магоні – стипендіатці програми академічних обмінів ім.Фулбрайта, який підтримав реалізацію проекту.

– Майдан – це вже не просто подія, це почуття людей. І ми хотіли їх показати завдяки художнім творам митців, які були безпосередніми учасниками тих подій, – каже директор програми ім.Фулбрайта в Україні Марта Коломиєць. – У цих картинах ми бачимо, що для кожної людини революція мала власне значення. Вона оселилася в серці кожного, тому хочемо показати їх не лише всій Україні, але й світу.

У кожному з міст, куди прибуває мандрівна виставка, організатори долучають до неї картини місцевих художників, які творять на тему революції та подій в Україні. У Картинній галереї серед робіт столичних художників Івана Семесюка, Гліба Вишеславського, Юлії Бєляєвої, Антона Гаука, Олени Голуб, Мар’яни Гончаренко, Андрія Єрмоленка, Микити Завілінського, Мар’яна Луніва, Олекси Манна, Романа Михайлюка, Анастасії Некипілої, Марії Павленко, Тетяни Русецької можна побачити доробок кам’янчанки Ольги Якубовської. Її картина висить поруч із серією наймолодшої авторки виставки – 18-річної Анастасії Некипілої, чия робота «Наша сила в єдності» прикрасила постер виставки в Кам’янці. Настя зізналася, що датою створення картини було 20 лютого. Цього дня вона дізналася про смерть друга на Майдані.

У Картинній галереї мандрівне мистецтво революції затримається тільки до 25 травня, тож не прогавте.