П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
5 Червня 2015

СОЛОМА. ПРОСТО СОЛОМА?..

Не такою вже й простою стає солома в руках справжніх майстрів. Сонячними переливами, блиском справжнього золота й щирим теплом українського колориту вона наповнила прохолодне приміщення Картинної галереї, де 3 червня відкрилася виставка робіт дуету матері та сина – Наталії та Іллі Лашків, які перезентували кам’янчанам свою унікальну вишивку соломкою.

СОЛОМА. ПРОСТО СОЛОМА?..Дивлячись на філігранні натюрморти, сюжети народних пісень і дум, масштабні триптихи, дбайливо вималювані стіжками звичайнісінької жовтої соломи, дивуєшся не лише самобутності й оригінальності техніки, але й думці про те, який же кропіткий процес стоїть за кожною із цих дивовижних картин.

– Навчаючись у Харківському художньо-промисловому інституті, я випадково в бібліотеці натрапила на знімок старовинної скатертини, вишитої соломкою – не встояла, – згадує Наталія Семенівна. – Показала знімок чоловікові й заявила, що теж так хочу. «Де ж я знайду тобі солому посеред зими?» – відповів мені тоді він, але таки знайшов її в якомусь колгоспі під Харковом. Ледве не з-під корів її повисмикував, пожмакану і потоптану приніс додому, і ми почали експериментувати.

Авторська техніка, яку подружжя Наталії та Володимира Лашків розробила на початку 80-х років, не має аналогів і досі. Й хоч її навички художники передали багатьом своїм учням, по-справжньому опанувати техніку вишивки соломкою вдалося лише їхньому синові – Іллі. Взявши до рук голку і свою першу соломину, юнак не припиняє творити і свої картини тепер уявляє тільки в соломі. Завдяки солом’яним вишивкам, випускник Харківської державної академії дизайну і мистецтв уже вступив до Національної спілки майстрів народного мистецтва України й отримав президентську стипендію.

Вишиті соломкою роботи Наталії та Іллі Лашків уже побували на чималій кількості виставок по всій Україні, вони висять на стінах Міністерства культури, їх зберігають приватні колекціонери всього світу, тож радимо не прогавити шансу роздивитися їх у залах на першому поверсі нашої Картинної галереї.