Четвер, 18 Квітня 2024 р.
18 Грудня 2015

СВІТЛИЦЯ ПОДІЛЬСЬКОЇ МОЛОДИЦІ

Під час відкриття «Подільську світлицю» оживили веселим обрядом святкувань на АндріяСправжні Андріївські вечорниці із запашними варениками, містичними ворожіннями й, звісно ж, піснями і танцями через коцюбу оживили Галерею мистецтв у Старому місті.

11 листопада в одному з її залів з’явилася експозиція, що ретельно відтворює побут подолян ХІХ – початку ХХ ст. «Подільська світлиця» із піччю і старовинним посудом, вишиваними рушниками і подушками, барвистими пілками та скринею для приданого дозволить відчути колорит побуту і святкових традицій подолян. У переддень Андрія її наповнили сміх і веселощі парубків та дівчат, котрі відтворили обряд кусання калити.

«Подільська світлиця» відтепер буде постійно діючою експозицією Галереї мистецтв. Виставлені тут раритети музейники за скло не ховали. Всі віднайдені у фондах експонати стали чудовим оформленням автентичного інтер’єру подільської хати. А от на свята барвиста світлиця й узагалі оживатиме. Традиційні подільські обряди тут відтворюватимуть театралізованими постановками.

– Започатковуючи проект «Подільська світлиця», ми хочемо змінити звичний для музею формат, аби перетворити його на сучасний музей-форум, – каже директор державного історичного музею-заповідника Віктор Травінський. – Стратегія розвитку культури Кам’янця має на меті перетворити місто на культурну столицю Подільського краю, і сподіваємося, що відкриття світлиці стане першим кроком на цьому шляху. Адже саме тут туристи зможуть відчути автентичний дух краю та перейнятися його унікальними традиціями.

Із оформленням експозиції працівникам музею-заповідника допомагали студенти кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Обряди гулянь на Андрія глядачам демонстрували актори й музиканти коледжу культури і мистецтв. Насолодилися глядачі не лише теплою атмосферою свята, але й смачною калитою та пиріжками, аромати яких цього дня склали в галереї гідну конкуренцію запаху картинних фарб.