Субота, 20 Квітня 2024 р.
5 Лютого 2016

ЩО ВИТЯГЛИ З ФОНДІВ?

ЩО ВИТЯГЛИ З ФОНДІВ?Зазирнути у Кам’янець столітньої давнини нині можна у Виставковій залі на Соборній. 2 лютого тут відкрилася виставка робіт із фондів історичного музею-заповідника. Найбільшу її частину складають літографії Володимира Гагенмейстера – видатного українського графіка, який протягом 1916-1933 років завідував Кам’янець-Подільською художньо-промисловою школою.

Літографію виконували таким чином: на кам’яну чи металеву пластину фарбою або літографічним олівцем наносили малюнок у дзеркальному відображенні, потім прикладали аркуш паперу і під пресом відтискували картини. Деякі з кам’янецьких куточків, зображених Гагенмейстером, нині виглядають уже зовсім по-іншому.

Представлені на виставці й листівки із репродукціями акварельних картин Мар’яна Тшебінського та Леоніда Сорокатого. Тшебінський – польський художник, який 1912 р. підготував цикл ведут із кам’янецькими пам’ятками. А от Сорокатий – наш земляк і сучасник, який намалював цілу серію (понад 200) картин із зображенням Кам’янця у ХІХ – на поч. ХХ ст. Наразі львівське видавництво «Каменяр» готує до друку книгу із цими малюнками.

Також виставлені фотолистівки із зображенням нашого міста від ХІХ до середини ХХ ст. Є і сучасні листівки з архітектурними спорудами та планами їхніх фундаментів, що неодмінно повинні зацікавити студентів-архітекторів.

Додають виставці об’ємності роботи скульптора Івана Кляпетури – серія «Очікування сватів». Це абстрактні дерев’яні скульптури з вітражами, прикрашені розмальованими висушеними гарбузами. До речі, гарбузи для роботи готувалися впродовж кількох років.

Виставка триватиме до 3 березня. А 13-14 лютого, з 10.00 до 20.00, у Виставковій залі паралельно облаштується виставка-ярмарок виробів ручної роботи «Made with Love», присвячена Дню закоханих! Також заплановані майстер-класи від митців.