Четвер, 25 Квітня 2024 р.
16 Лютого 2018

ПІД ЧОРНО-БІЛИМ «МІКРОСКОПОМ»

«Крізь твої очі» – це мальовничі пейзажі, прекрасні портрети, миттєвості життя, які закарбувалися на сотні років завдяки влучним поглядам кам’янецьких фотомитців. Такий незвичний вернісаж із промовистою назвою почав працювати у Виставковій залі 14 лютого. Дату фотохудожники обрали недарма, адже всі вони закохані – у творчість, фотографію, життя. Вернісаж присвятили 35-й річниці створення першого фотоклубу в Кам’янці-Подільському.

ПІД ЧОРНО-БІЛИМ «МІКРОСКОПОМ»Першими його учасниками були Стані­слав Стояновський, Микола Мелешев, Олександр Луданний, Микола Твердохліб, Микола Сідаш, Володимир Рудик, Георгій Дяченко, який нині проживає в Німеччині. І ось нині їхні роботи – окраса виставки. На вернісажі представлені як сучасні фотографії митців, так і старіші, з яких вони починали, серед них перлинки – чорно-білі. Адже відтінкам і переходам чорного, якому вже десятки років, позаздрять і сучасні світлини. До речі, родзинкою виставки стала експозиція старовинних фотоапаратів і техніки, яка їх супроводжувала.

– Моя провина в тому, що не все підпи­-сав, – бідкається натхненник вернісажу, заслужений працівник культури України, член НСЖУ Станіслав Стояновський, – адже молоді люди, які до нас завітали, не надто орієнтуються, що це таке. Скажімо, збільшувачі називають мікроскопами. Приємно, що ми так далеко сягнули, і нині молодь не розуміє того, що було якихось декілька десятків років тому. В моїй колекції понад сот­ня таких фотоапаратів, на огляд кам’янчан представив 30.

Хобі відомого фотохудожника починалося з фотоапарата «Смена-6» ще у 5-му класі. Він розповідає, що тоді на таких працювали лише справжні фотографи. Адже треба було і діафрагму, і витримку врахувати, виставити метри, підібрати плівку. Для яскравого сонця треба було обирати одну, для вечора – іншу, для похмурого дня – ще іншу.

– Я вже не кажу про те, як відділив частину спальні для фотопотреб, – каже митець. – Там у мене стояв столик із різноманітними відділами, збільшувач. Просто в імпровізованому робочому кабінеті й проявляв фотографії.

Особливо проблемно було робити фотопортрети. Якось дівчинину знімав понад дві години, а для порт­рета підійшов лише один кадр, і той здалеку. Сучасною технікою знімати набагато легше. Нині професіонал – уже сам апарат. Правда, кольорові фото і тепер іноді проблема, адже зі звичайної людини фотограф може зробити алкоголіка – із червоними носом та щоками.

За декілька десятиліть творчих пошуків кам’янецькі фотомитці позбулися важких апаратів, тепер творять по-новому, але не перестають розвиватися і популяризувати свою справу, наше місто.

Виставка триватиме до 23 лютого.