П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Травня 2018

«МАГІСТРАТСЬКИЙ ВЕРНІСАЖ»

Під такою назвою 19 травня у НІАЗі «Кам’янець» відкрилася виставка. Ідея її створеня виникла у директора заповідника Василя Фенцура та художниці Олени Швець іще під час відкриття тристичного сезону.

«МАГІСТРАТСЬКИЙ ВЕРНІСАЖ»Експозиція багата не лише картинами художників, тут представили роботи й архітектори, скульптори, вітражисти, вишивальниці. Різноманіття технік і фактур, безперечно, вразило чимало шанувальників. Здається, що час зупиняється, коли милуєшся картиною «Піони кохання» художниці Олени Швець, «шевченкіаною» Бориса Негоди, відтвореними на полотні вуличками Старого міста, величною фортецею тощо. Неабиякі враження на відвідувачів справила відома ка­м’янецька художниця Лариса Заярна, яка в одній зі своїх робіт зобразила симво­лічну для нашого міста казкову пташку. Існує легенда, що в далекі часи, коли міста ще не існувало, кружляла над просторами чарівна птаха, якій сподобалася мальовнича місцина. І там, де впало її пір’ячко, народжувалася визначна особистість, а де вона спустилася на землю по­пити води чи поклювати зерна – звівся ошатний будинок. Саме ця робота Лариси Олександрівни, виконана у техніці розпису по шовку, і стала емблемою мистецької виставки. Чималу увагу привернули й роботи сімей Кляпетурів, Лашків, графіка Володимира Бучковського, а також панно, вишите заслуженим майстром народної творчості України Людмилою Блащук.

– Зазвичай відвідувачі на споглядання витрачають досить мало часу, аби побачити якнайбільше творів мистецтва, – каже завідувач відділу нукової та культурно-освітньої діяльності Лілія Свінціцька. – Тому, можливо, наступного року 14 квітня ми організуємо День неспішного мистецтва, аби можна було повільно і вдумливо оглянути не більше як п’ять експонатів.

Виставка цікава тим, що тут представлені роботи не лише відомих митців, а й студентів К-ПНУ ім.Івана Огієнка і будівельного коледжу. Триватиме вона до кінця травня.

Вікторія БОЯРШИНОВА.