П'ятница, 29 Березня 2024 р.
8 Червня 2018

ДОМІНАНТА МОЛОДОЇ ХУДОЖНИЦІ

Два тижні, з 30 травня до 14 червня, в залі музею на Соборній триватиме виставка творчих робіт молодої художниці Олени Косінської «Вікна».

Олена Косінська на відкритті виставки. Фото Петра ІгнатьєваОлена народилася 24 жовтня 1986 року в Кіровограді (нині Кропивницький). У 1995­2002 роках навчалася в художньому відділі Ізяславської дитячої школи мистецтв, у 2002­2006 роках ­ у Кам’янець­Подільському коледжі культури та мистецтв на спеціальності «Образотворче та декоративно­­прикладне мистецтво». Той же фах у 2006­2012 роках здобула в Кам’янець­Подільсь­кому національному університеті імені Івана Огієнка. Персональні виставки Олени Косінської відбулися 2007 року в Ізяславі, а 2017 року ­ в Мурованих Курилівцях Він­ницької області.

Кандидат мистецтвознавства Інна Березіна так охарактеризувала творчість художниці: «Олена Косінська працює в різних жанрах і техніках. Портрет, пейзаж, натюрморт постають перед глядачем в олії, акварелі, пастелі, змішаній і авторській техніках, щоразу вдало демонструючи можливості матеріалу, а головне ­ талант, харизму й настрій художниці. Виконані в акварелі архітектурні пейзажі ­ свіжі, прозорі, витончені, правдиві, затишні. Олія на полотнах мисткині щоразу інакша ­ то приглушено пастельна, то яскраво насичена, то нюансна, то контрастна. Як ритмічна мелодія, звучить у лаконічних градаціях графіка Олени Косінської: м’які обриси природи гармонійно поєднуються з лінеарністю архітектурних форм, а історичні й казкові персонажі розчиняються у перспективі часу. Домінантою творчого доробку Олени Косінської є композиції, виконані олією на старовинній деревині, яка вже сама є свідком української історії та культурної еволюції народу. В рушниках і коралах, сорочках і глечиках, у поглядах і посмішках являється сама Україна, розмаїта, багатостраждальна, мудра».

Народний художник України, а також фотограф, колекціонер, краєзнавець і меценат Володимир Козюк написав: «Купив сьогодні картину в молодої художниці! Сподобалося її ставлення до життя, позитив та погляд у майбутнє! Олена Косінська пробує себе у різних жанрах і техніках, але, думаю, знайде себе вона в порт­реті української душі! Я вірю в майбутнє цієї дів­чини, ніколи не помилявся (у тих навіть випадках, коли позичав кошти і їх не віддавали, відчував, що не віддадуть, але давав можливість людям бути людьми). Тому щиро вірю, що ця художниця ще себе покаже і прославлятиме Україну!».