Четвер, 28 Березня 2024 р.
22 Червня 2018

БАГАТОГРАННІСТЬ І ЗАГАДКИ ІВАНА КЛЯПЕТУРИ

Петро ГаврилюкЗа що б не взявся Іван Кляпетура, все наповнюється змістом і певним сенсом. Йому під силу зі звичайного дерева, паперу, полотна чи скла зробити справжній витвір мистецтва. Всі емоції, переживання і думки талановитий художник переніс у живопис, графіку та скульптуру, об’єднавши все у персональну виставку «На крилах творчості Івана Кляпетури». На її відкриття 15 червня у Виставкову залу на Соборній завітали більше як сотня поціновувачів мистецтва та шанувальників кам’янецького митця.

– Експозицію можна назвати «Красивий вернісаж красивої людини». Іван Михайлович – як птах із великими крилами, якими сміливо розрізає простір і на яких несе правду, чесність і навіть різкість, – каже кандидат архітектури, доцент кафедри мистецьких дисциплін К-ПНУ ім.Івана Огієнка Інна Березіна. – Він – як оголонений нерв – відчуває абсолютно все. Камертон його творчості – це час. Не час, який показує годинник, а час, у якому живе Іван Кляпетура. Абсолютна метафоричність його художньої мови не може не захоплювати. Все заховано в символах і знаках.

Іван Кляпетура, працюючи в дитячій художній школі, виховав не одне покоління талановитих художників. За мистецькі здобутки і сумлінну працю нагороджений відзнакою «За заслуги перед міською громадою», яку від імені міського голови Михайла Сімашкевича вручив начальник управління культури і туризму

Петро Гаврилюк (на фото).

Вікторія БОЯРШИНОВА.