П'ятница, 29 Березня 2024 р.
13 Липня 2018

ЮВІЛЕЙ ВІКТОРА ЯВОРСЬКОГО

17 липня архітектору та художникові Віктору Яворському виповниться 80 років. А 19 липня, о 14.00, у Виставковій залі на Соборній від­криється його персональна виставка, де буде представлено живопис, графіку й архітектурні витвори митця.

Автопортрет  Віктора ЯворськогоВіктор Дмитрович народився у Вінниці. 1966 року закінчив архітектурний факультет Київського художнього інституту. До 1991-го працював головним архітектором проектних інститутів Кишинева, далі мешкає у Кам’янці-Подільському, в 1991-1994 роках був головним архітектором міста. Він член Національної спілки архітекторів України (НСАУ), лауреат премії комсомолу Молдови імені Бориса Главана у галузі архітектури і мистецтва, нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

До ювілею Віктора Дмитровича видавництво «Аксіома» випустило 40-сторінковий каталог його творів. Мистецтвознавець Інна Березіна зазначила: «Як звуки зливаються в мелодію, так грані таланту митця формують складну конструкцію, де майстерність примножується креативністю, а професійність – сміливістю. Творчість Віктора Яворського – конструкція із багатьох складових – моноліт і камінь, лінія і пляма, кольорові спалахи та монохромна стриманість».

Сергій Козак, який у 2006-2014 ро­ках очолював обласну організацію НСАУ, написав про Яворського: «Строга композиція, ясна дум­-ка, бездоганна проробка функціо­налу, витончена гра об’ємів, пошук національного і разом із тим сучасна пластика стали обличчям стилю архітектора».