Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Вересня 2018

МИКОЛА, ПЕТРО ЧИ МИХАЇЛ?

21 вересня в одному з приміщень національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» відкрито виставку, присвячену Руському магістрату. Як відомо, саме у відреставрованому будинку цього магістрату розташовані структурні одиниці НІАЗу.

МИКОЛА, ПЕТРО ЧИ МИХАЇЛ?Відкрила урочистості завідувач відділу наукової та культурно-освітньої діяльності НІАЗу «Кам’янець» Лілія Свінціцька. Вона надала слово генеральному директору цієї установи Василю Фенцуру. Екскурсію семи стендами, на яких представлено різноманітну інформацію про діяльність руської (сучасною мовою кажучи, української) громади міста та їхню головну адміністративну споруду, провела науковий співробітник НІАЗу Тетяна Герасимчук. Роль війта руської громади зіграв, поставив підписи на грамотах, які вручили присутнім, Віктор Солоп.

Є ціла низка дискусійних питань. Так, гербом руської юрисдикції Кам’янця вважають печатку із зображенням святого з написом по колу кирилицею «ПРАВА РУСКОГО КАМЕНЦА ПОДОЛ», а ось із приводу того, кого зображено на печатці, наукова спільнота дискутує.

Згідно з висновками подільського дослідника Юхима Сіцінського, на печатці Руського магістрату зображено святого Миколу. Але Юхим Йосипович ужив фразу «як здається». Ймовірно, розшифровуючи зображення, швидше за все з неоригінального відбитка, Сіцінський зробив помилку, ідентифікуючи постать на печатці як святого Миколу. Проте пізніше деякі історики перетворили припущення дослідника на доведений факт.

На відміну від Сіцінського, історик Ярослав Дашкевич стверджує, що емблемою руської юрисдикції є зображення святого Петра. Таке узагальнення вченого підтверджує досліджений опис оригінальної печатки: «Святий Петро в повний зріст у просторому довгому одязі, обличчя в анфас, оточене німбом, у правій руці – великий ключ».

Разом із тим, існує ще одна версія: на печатці Руського магістрату зображено святого Михаїла. Присутність його автори пов’язують із розташуванням церкви святого архангела Михаїла у центрі майдану Руський ринок.