Четвер, 28 Березня 2024 р.
4 Жовтня 2019

НЕ БОРОНЯТЬ КРЕАТИВИТИ І ФАНТАЗУВАТИ

Ольга МальченкоСьогодні увага громадськості просто прикута до вулиці Соборної через будівництво підземного торговельного цент­ру. А от молодь, якій жити у цьому місті, своє бачення центру Кам’янця-Подільського представила ще три роки тому. І не проста молодь – а фахова!

Студенти коледжу будівницт­ва, архітектури та дизайну створили проєкт реконструкції Соборної, яка була б сучасною і зручною. А ще – туристично привабливою, із комфортними місцями для відпочинку і навіть 3D фонтаном. Аби подивитися на розробку студентів, до коледжу завітав і «Подолянин». Переглядаємо відеомакет проєкту: на вулиці організована пішохідна зона із прозорим перекриттям, підземними переходами, паркінгом, магазинами та існую­чими зеленими насадженнями.
І це не просто вигадка, а детально розроблений проєкт, що враховує всі ризики.
Загалом у студентів коледжу чимало досягнень: стажування за кордоном, гран-прі, золоті, срібні медалі міжнародних конкурсів, а найголовніше – грунтовні теоретичні та практичні знання, які отримують після закінчення навчального закладу.
Студенти та випускники гідно зарекомендували себе в усіх сферах життя міста, а найвагоміші досягнення, звісно, на професійній ниві. Доказ цьому – десятки презентованих реальних проєктів, які часто конкурують із розробками професіоналів-архітекторів. Майстри-початківці під керівництвом наставників успішно виконали проєкти за реальним замовленням щодо благоустрою центральної та молодіжної площ у Хотині, алеї поблизу Палацу творчості дітей та юнацтва у Хмельницькому.
Не обминули їхні креативні ідеї й нашого міста. Долучаються до участі у фахових конкурсах різних рівнів. Так, проєкт скверу «Гунські криниці» студентки Ольги Павлюк отримав I місце в місь­кому архітектурному конкурсі та гран-прі в Міжнародному конкурсі «Україна квітуча» серед 280 учасників. У цьому ж конкурсі срібну медаль здобула ще одна вихованка коледжу Яна Гурник із роботою «Кам’янецькі красуні» в номінації «Графічний дизайн». Перше ж місце судді віддали випускнику коледжу Василю Лисаку. Студентство закладу не залишилося осторонь від участі в міському конкурсі щодо створення «Меморіалу Присязі 1919», адже кожний із них патріот свого краю.
– Статус освітнього закладу залежить від успіхів і рівня фаховості випускників, – переконана директор коледжу будівництва, архітектури та дизайну Ольга Мальченко. – Ми єдиний у регіоні коледж, який випускає спеціалістів будівельної галузі, тому мусимо тримати марку. В коледжі сформувався надзвичайно потужний колектив, перспективна мета якого – підготовка конкурентоспромож­-ного, грамотного і професійно підготовленого спеціаліста. У нас усі викладачі – професіонали своєї справи, про це свідчать здобутки і знання їхніх студентів.
Подивіться, скільки нині навіть у нашому місті зводиться будинків, ремонтується доріг, реконструюється та реставрується пам’яток архітектури, тому ми розуміємо, що лише теорії нашим студентам дуже мало, вони повинні бачити і робити все на практиці. Тому базами практичного навчання стали будівельні підприємства, проєктні організації, дизайнерські майстерні міста та області. Дуже дякуємо керівникам організацій за співпрацю, зокрема Олександру Зайцю, Олександру Конюшенку, Василю Чорному, Анатолію Оліневичу, Володимиру Постовому, Івану Атаману, Володимиру Мужилі, Сергію Боднарю, які неабияк допомагають у підготовці спеціа­лістів, а також у зміцненні мате­ріально-технічної бази освітнього закладу.
Так бачить Соборну молодьНадійним партнером коледжу протягом попередніх років була група компаній «Нова Будова», одним із пріоритетів якої є пошук і підтримка талановитої молоді. Свої вміння, дизайнерські фантазії та креативні ідеї студенти сповна можуть втілити при облаштуванні внут­рішнього дворика коледжу. А ми й не боронимо. Адже думка молоді зазвичай сучасніша і нерідко правильніша.
Активно в коледжі розвивають і міжнародну співпрацю. Студенти мають можливість стажуватися за кордоном. Другий рік поспіль вони проходять виробничо-технологічну практику в будівельних організаціях та на підприємствах Польщі, отриму­ють сертифікати європейського зразка.
– У нашому коледжі склалися дуже гарні традиції в різних галузях, – продовжує Ольга Володимирівна, – у навчанні, відпочинку, художній самодіяльності, волонтерстві. Яскраві мистецькі заходи, студентські фестивалі, коледжівські ро­динні вечори, спортивні змагання, добродійні акції – це неповний перелік справ, що наповнюють студентське життя особливим колоритом.
Пишаємося співпрацею з Ка­м’янець-Подільським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Студенти коледжу – активні члени молодіжної ради міста, ус­пішні випускники факультету му­ніципального управління при Ка­м’янець-Подільській міській раді. Так, цьогоріч студентка коледжу, випускниця факультету Анастасія Головатюк із проєктом «Крапля життя» здобула переконливу перемогу. Ми робимо все можливе, аби випускники згадували нас, навчальний заклад лише з теплотою і добром, завдяки отриманим у нас навичкам і знанням мали гідні зарплати. А ми – раділи проєктам, втіленим їхніми руками, їздили якісними дорогами, жили в надійних і гарних будинках.
Ольга Мальченко знає, про що каже, адже в коледжі працює понад 33 роки. З квітня 2019 року – директором. Заклад став її першим робочим місцем та улюбленою справою всього життя. І ця її любов вбачається в усьому, а найголовніше – в бажанні удосконалюватися і робити все, аби в навчальному закладі було комфортно як викладачам, так і студентам, аби вони плідно спів­працювали задля власного професійного розвитку і процвітання альма-матер.