П'ятница, 29 Березня 2024 р.
21 Квітня 2020

ЯК УЧИТИСЯ БЕЗ НЕРВІВ

Чи повернуться цього навчального року школярі до школи, чи завершать навчання дистанційно? Сьогодні це питання найчастіше обговорюють освітяни, батьки і учні. А після того, як МОН оприлюднив на своєму сайті роз’яснення для вчителів щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року, стало зрозуміло, що до школи учні навряд чи повернуться. Тому попереду на нас ще чекають телевізійні уроки, дистанційні самостійні і контрольні.

Як отримати від навчання на відстані максимум користі і зберегти нерви радить психолог міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віталій ПОЛІЩУК:
– Будемо відверті – далеко не всі батьки переконані в корисності чи потрібності шкільного навчання. Думаю, карантинне навчання треба помножити на роздратованість батьків, яким доводиться більше слідкувати за навчанням власних дітей, на неформальну домашню обстановку, яка з навчанням абсолютно ніяк не пов’язана, на відсутність можливості серйозного контролю за навчанням дітей, на присутність багатьох відволікаючих подразників як-то домашні котики, папужки, домашній інтернет, близьке ліжко та доступний домашній перекус.
Тобто прогнозований результат навчання в карантинних умовах, буде прямо пропорційний не лише витраченим зусиллям вчителів, але і освітнім потугам цілої сім’ї учня. Якщо вірити результатам опитування громадської організації Центр інноваційної освіти «Про.Світ», більшість батьків все таки вважають шкільне навчання необхідним, а отже, сподіваюсь, і зацікавлені в його результатах, хай там які обставини не виникають. Для батьків, які не уявляють, як налагодити дистанційне навчання своїх дітей, я пропоную кілька рекомендацій, що дозволять зробити дистанційне навчання більш ефективним.
ЗРОБІТЬ ПРОСТІР ДЛЯ НАВЧАННЯ. Багато дорослих мають конкретну зону в помешканні, в якій вони працюють, і важливо, щоб ви створили такий же для своєї дитини. Ваші діти найкраще працюватимуть у тихому, комфортному та обмеженому просторі, який присвячений виключно навчанню. Цей простір повинен відрізнятися від місця, де діти зазвичай граються чи відпочивають.
ВИЗНАЧТЕ ВІДПОВІДАЛЬНОГО ЗА НАВЧАННЯ. Логічно припустити, що той з батьків, хто до карантину відповідав за навчання дитини, буде це робити і зараз. Проте участі у навчанні лише одного з батьків буде недостатньо. Оскільки заняття переважно відбуваються в першій половині дня, а більшість батьків в цей час працюють, то надзвичайно важливо раціонально розподілити навчальні обов’язки між обома батьками (або дорослими членами сім’ї), а велику частину роботи дитина все ж буде виконувати самостійно. Обов’язково підтримуйте постійний контакт з вчителями.
ДОТРИМУЙТЕСЯ ГРАФІКУ. Режим та розклад надзвичайно важливі для дітей у школі, і за можливості вони повинні не надто відрізнятись від звичного для них шкільного дня. До речі, керувати навчанням дітей тоді набагато простіше. Ви одразу ж помітите логіку цієї рекомендації, коли ваші освітні результати покращаться. Тут мають бути і 40-45 хвилинні навчальні сесії і 10-15 хвилинні перерви з можливістю порухатись.
СПІЛКУВАННЯ З ОДНОЛІТКАМИ. Ваші діти звикли до соціальних контактів у школі, тому вони відчувають наслідки дефіциту спілкування. Відеозв’язок – це прекрасний спосіб отримати свою порцію нехай і «дієтичного», але спілкування.
КОМБІНУЙТЕ МЕТОДИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ. Зважаючи на той факт, що дистанційне навчання відбувається в основному посередництвом екранів, батькам слід намагатись його хоча б трохи розбавляти книгами, друкованими копіями та письмом. Також у періоди відпочинку від навчання, враховуючи те, що саме навчання передбачає багато екрано-годин, використання комп’ютерів та телефонів слід сильно обмежити. Думаю всі батьки погодяться, що забагато гаджетів – не є добре для дитини.
ПІДТРИМУЙТЕ ЗВ’ЯЗОК З ІНШИМИ БАТЬКАМИ. Соціальна дистанція важлива під час карантинних обмежень, але залишатися на зв’язку з іншими батьками за допомогою віддаленого спілкування дуже важливо. Кожен з батьків, який залучений до дистанційного навчання своєї дитини, переживає новий досвід і багатьом це дається надзвичайно важко. Спілкуючись, співставляйте ваш досвід, спільно шукайте способи вирішення навчальних проблем, а також психологічно підтримуйте один одного.
НАВЧАЮЧИСЬ – РОЗВАЖАЙТЕСЯ. Вашим дітям важко даються карантинні обмеження та дистанційне навчання. Поєднуйте навчання з розвагами. Зрозуміло, що в новій ситуації доведеться шукати нові методи розваг, але я впевнений, що ви з цим впораєтеся. Використовуйте настільні ігри, сімейні турніри карткових ігор, шахи, шашки, кулінарні батли. Включіть творче мислення.
Дистанційне навчання, як і карантинні обмеження, багато чого змінять в нашому житті. Наприклад, з’являться нові зірочки, які раніше боялись себе проявити, або ж тати нарешті стануть вчити зі своїми дітьми домашні завдання. Впевнений, що день, у який відновлять навчання, стане загальнонаціональним святом, а відношення багатьох батьків до організації навчання, як і до вчителя, можуть нарешті якісно змінитись раз і назавжди. І хоча результати шкільного навчання будуть далеко не найкращими, близькість між вами і вашими дітьми нарешті вийде на той рівень, на який ви заслуговуєте.