Четвер, 25 Квітня 2024 р.
10 Вересня 2021

ВІТАЛИ ПОЧЕСНОГО ПРОФЕСОРА

У вівторок, 7 вересня, у стінах історичного факультету К-ПНУ ім.Івана Огієнка відбулася зустріч з американо-канадським істориком угорсько-українського походження, членом академії наук Королівського товариства Канади, завідувачем кафедри україністики Торонтського університету з 1980 року та Почесним професором нашого університету Павлом-Робертом МАГОЧІЄМ.

Спілкування відбувалося в рамках розгляду україно-еврейської історії, тож одним із модераторів зустрічі був Владислав ГРИНЕВИЧ-молодший – голова українського представництва канадської недержавної організації «Українсько-єврейська зустріч» в Україні, співголовою академічної ради якої є пан Магочій.
Протягом більш ніж години студенти та викладачі могли почути думку науковця щодо питань вшанування спільної пам’яті україців та євреїв, зокрема трагедії в Бабиному Яру. Вчений також наголосив на тому, що гіршим за відсутність знань є лише їх спотворення, тому ми повинні захищати свою історію, а українські історики не потребують схвалення власного бачення щодо минулого України з-за кордону, зокрема Росії.
Після завершення офіційної частини професор подарував присутнім примірники книги власного співавторства «Євреї та українці: тисячоліття співіснування» і залишив на них підписи.
Детальніше про перебіг і зміст зустрічі читайте в наступних номерах «Подолянина».

Олександр ЩЕРБАТИХ.