Четвер, 25 Квітня 2024 р.
13 Жовтня 2017

СМАЧНО ТА ВІДВЕРТО ПРО ХАРЧОВИЙ

Уже незабаром професійне свято відзначатимуть повелителі черпаків і виделок, королі тіста і глазурі, українські готувальники та годувальники – працівники харчової промисловості.

За цю невід’ємну галузь життя в нашому місті вже 56 років поспіль відповідає Кам’янець-Подільський коледж харчової промисловості Національного університету харчових технологій. Саме тут ще від березня керує новий дирек-тор – Віктор ФЕДОРІВ, який особисто пройшов шлях від студента коледжу до керівної посади. Дізнатися про плани коледжу, познайомитись із керівником та перевірити, чи виконав він свої обіцянки з виборчої програми, вдалося журналістам «Подолянина».

СТИМУЛЮЄМО ДЕМОКРАТИЧНО!

Віктор Федорів У пошуках директорського кабінету мандрую довгими і просторими коридорами закладу. Студентів не видно – на парі. Мимоволі переконуюся, що Віктор Михайлович не обманув: усюди вай-фай-роутери з вільним доступом, свіжопофарбовані аудиторії і лабораторії. Ненароком підслуховую чиюсь розмову: «Усе це міксером добряче збиваєш і у формі запікаєш півгодини – смакота!». Харчовий коледж просто «марить» харчами. Втім серед усіх п’яти спеціальностей мимоволі акцентуєш увагу на «Харчових технологіях», які в свою чергу поділяються на дві спеціалізації: «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчових концентратів» і «Виробництво харчової продукції».

– Вікторе Михайловичу, як із розвитком харчової індустрії вдається втримувати інтерес молоді до благородної, але древньої справи – випікання хліба?

– Насправді інтерес ніколи не зникне, але заохочення зайвими не будуть. 2017 навчальний рік став першим за довгі роки праці, коли ми повністю виконали обсяг державного замовлення. Від часу заснування коледжу звідси випустилися близько 20 тисяч спеціалістів, багато з яких успішно працюють провідними фахівцями на виробництві, стали головними інженерами, керівниками великих об’єднань і навіть директорами (сміється).

Хліб народів світуПід час практики на ТОВ «Український кристал»Студенти коледжу готують запашний гаспачо

Нашим студентам тут подобається, особливо практичні заняття, де вони бачать теорію в дії, а отже, краще засвоюють матеріал. Часто запрошуємо випускників, які сьогодні є провідними технологами відомих закладів, для проведення майстер-класів. На всіх курсах діти їздять на науково-практичні конференції, а також на екскурсії: Хмельницька макаронна фабрика, Чернівецький і Новоушицький хлібокомбінати тощо. Не обходиться і без конкурсів професійної майстерності – то всеукраїнські, то обласні, то місцеві, а то просто студентські.

– Щодня в кулінарних книгах додається безліч нових рецептів, а як щодо статуту коледжу?

– Цьогоріч ми впровадили демократичний експеримент: кожному студенту надається пакет «вільних годин», тобто 24 години на місяць, які він може пропустити без будь-яких пояснень і довідок. Проте кожну пропущену пару (1 пара = 2 години) потрібно відпрацювати і «закрити» оцінкою. Завідувачі відділень щомісяця створюють антирейтинг студентів, які запізнюються. І ті, хто лідирує у списку, «вільні години» наступного місяця не отримують.

Усім першокурсникам видаємо значки із символікою коледжу. А ще у нас завжди є можливість реалізувати творчі вміння. Нещодавно, завдяки викладачу філологічних дисциплін Оксані Жуковській, провели захід «Мови без кордонів», де студенти співали англійською, німецькою, французькою, іспанською і навіть болгарською мовами, а ще виконували народні танці різних країн, розігрували міні-спектаклі та декламували вірші.

ХЛІБА І ВИДОВИЩ!

У компанії пана Віктора продовжую мандрівку коледжем. Від пряного запаху свіжої випічки не змогла пройти повз одну з лабораторій. Тут 3-курсники випікають торти, адже 12 жовтня відбудеться конкурс «Його величність – торт!». У спеціальних формах вишукане бісквітне печиво «Савоярді», а поруч – ароматна запашна кава, скоро все це перетвориться на модний десерт «Тірамісу».

– Як вдалося відійти від, скажімо, старомодного «Наполеона», і де черпаєте сучасні рецепти?

– Ми постійно розвиваємо нові напрями діяльності, шукаємо нових партнерів і бази практики. Вже багато років тісно співпрацюємо з підприємствами «Селена ЛТД», ТОВ «Товтри», ТОВ «Кам’янець-Подільський птахокомбінат» і закладами ресторанного господарства «Клеопатра», «Ля Мажор», «Ксенія», «Сім днів», «Reikartz», «Тарас Бульба», «Кава від поліцмейстера» та іншими. Студенти тут отримують свій перший професійний досвід в умовах реального виробництва, переймають сучасні рецепти, випробовують свої сили і творчі здібності. Тісні партнерські відносини пов’язують наш навчальний заклад із провідним підприємством міста ТОВ «Український кристал», де майбутні технологи знайомляться з процесом виробництва духмяного хліба, булочок, смачних тістечок і набувають професійних вмінь під керівництвом досвідчених спеціалістів. Зокрема, свій досвід і майстерність студентам успішно передає головний технолог підприємства – випускниця коледжу Тетяна Навроцька.

– Обмежитесь простором України для студентської виробничої практики?

– Ні, найближчим часом плануємо налагодити співпрацю та організувати студентам практику за кордоном. Але впевнено можу сказати, що навіть сьогодні маємо випускників, які виїхали до Італії, Польщі, Франції і успішно працюють там шеф-кухарями. Частенько отримуємо від них то «смачне» фото, то новенький рецепт. Та й загалом вивчаємо кулінарні традиції народів світу, а отже, маємо забезпечити практичне втілення такої теорії. Поки мандруємо та вивчаємо лише віртуально. Нещодавно наші викладачі провели виховну годину «Хліб народів світу», завдяки чому присутні здійснили віртуальну подорож країнами Сходу, Європи, Америки. Як кожне свято, виховна година проходила з хлібом-сіллю на столі та зразками різних видів хліба. Деякі вироби студенти виготовили власноруч, вивчивши способи їх приготування та рецептуру. На завершення всі скуштували представлені зразки і зробили висновок, що український хліб – найкращий.

Виходжу з коледжу і розумію, що харчова промисловість у нашому місті має перспективне майбутнє. Адже такі студенти і хліба напечуть, і видовище влаштують, якщо буде потрібно.

Ольга БАНАХ.