Субота, 27 Квітня 2024 р.
8 Жовтня 2010

«АВІС» КРОКУЄ НА ЗАХІД І СХІД

У багатьох країнах світу в другу п’ятницю жовтня відзначають Всесвітній день яйця. Потроху до цієї когорти долучається і наша країна. Принаймні з кожним роком про це свято дізнається все більше і більше людей. 

Те, що таке свято існує, немає нічого дивного. Яйця – найбільш універсальний продукт харчування. Вони популярні в кулінарії всіх країн і культур світу, вони входять до складу багатьох страв, їх можна готувати найрізноманітнішими способами. Також необхідно відзначити і те, що вони є символом головного християнського свята – Пасхи, уособленням Всесвіту тощо.

Для цінителів яєць, омлетів, запіканок свято яйця було започатковано 1996 р. Двома ж роками раніше в нашому районі шляхом оренди державного підприємства птахофабрики «Авіс» її реорганізовано в ЗАТ «Авіс», яке на сьогоднішній день є основним постачальником цього продукту на наші з Вами столи. 

З моменту заснування підприємства його доля зазнала великих змін. Будучи одним із багатьох, на сьогоднішній день воно претендує на означення першого серед інших. Нині ЗАТ АФ «Авіс» передусім нагадує великий будівельний майданчик. Без перебільшення, тут відбувається грандіозне будівництво, яке поряд зі зведенням нових потужностей на цементному заводі може претендувати на означення «будівництво десятиліття на Кам’янеччині». 

Взагалі, із введенням у дію всіх потужностей, а це планується зробити до кінця наступного року, птахофабрика ЗАТ АФ «Авіс» стане одним із найбільших у своєму роді підприємств нашої держави та Європи. Якщо це відбудеться, а в цьому сумнівів не залишилося навіть у відвертих скептиків, то, вірогідно, гуменчанам слід і справді замислитися над встановленням у селі пам’ятника. От тільки кому він буде – курці чи яйцю? Це вже інше запитання. 

У розмові з нами директор ЗАТ АФ «Авіс» Юрій ТИМОФІЄВ відзначає, що вже до кінця цього року кількість молодняка планується довести до позначки 

1,5 млн. голів. Промислову зону, або ж, іншими словами, курей-несучок, до кінця наступного року планується довести до вдвічі більшої кількості – 3 млн. голів. Таким чином із введенням у дію всіх потужностей на підприємстві одночасно буде перебувати приблизно від 5 до 5,5 млн. голів. Якщо ж порівняти із сьогоднішнім днем, то ця кількість зросте у більш ніж 4 рази. 

Велику увагу на підприємстві зосереджено на ветеринарній безпеці. І це зрозуміло, адже поряд із безпекою праці тут це питання №1.

Зі збільшенням поголів’я курей на ЗАТ «Авіс» значно зросте і кількість продукції – яєць. Нині основними ринками збуту яєць під логотипом ЗАТ «Авіс» є Львівська, Рівненська, Волинська, Київська, Чернівецька та Хмельницька області. Загалом продукція підприємства реалізується майже в усіх куточках держави. Коли ж підприємство запрацює на повну міць, то планується не тільки ще більше закріпитися на внутрішньому українському ринку, а й впевнено вийти на між-народний. На сьогодні існують конкретні домовленості про експорт продукції до країн Близького Сходу, Азії та Європи. 

– Окрім, звичайно, збільшення випуску продукції, підприємство стане одним із найбільших підприємств району за кількістю робочих місць, – говорить директор підприємства Юрій Миколайо-вич. – Якщо на сьогодні на підприємстві працює 240 чоловік, то із введенням усіх потужностей на агрофірмі «Авіс» додатково буде створено близько 200 нових робочих місць. А це заробітна плата, середній розмір якої на підприємстві складає 2 тисячі гривень, соціальний захист тощо. Тобто речі, про які сьогодні так піклується влада та на які звертає особливу увагу. 

Якщо раніше ЗАТ АФ «Авіс» завдяки оренді земель намагалося власними силами забезпечити комбікормову базу, то сьогодні, з космічно зростаючими масштабами виробництва, це поки що виглядає нереально. За словами керівника «Авісу», для цього кількість орендованої землі повинна обчисляюватися десятками тисяч гектарів. 

– Це неможливо здійснити не тому, що в нас відсутня технічна база чи бажання, а насамперед – через зайнятість земель. Потрібної кількості земель, які би можна було взяти в оренду, в районі немає. Тому на сьогодні в плані кормового забезпечення ми співпрацюємо з низкою підприємств, продукція яких відповідає усім держав-ним стандартам і нормам. А це для 

нас – головне, – додає директор ЗАТ АФ «Авіс» Юрій ТИМОФІЄВ. 

Однак від замкнутого циклу виробництва – від поля до яйця – тут аж ніяк не відмовляються. Навпаки, прагнуть якомога швидше його реалізувати, при цьому незважаючи на всі перепони, які трапляються в ході цього процесу. Серед проблем функціонування підприємства було названо його відходи, або ж, простіше кажучи, курячий послід. Якщо нині багато сільгосппідприємств його використовують на своїх полях як органічне добриво, то в недалекій перспективі є будівництво у ЗАТ «Авіс» установки з виробництва біогазу. Це не лише дозволить зняти проблему неприємного запаху від помету тощо, а й забезпечити власні потреби в енергоресурсах.

Як один із елементів замкнутого циклу на підприємстві, планується ввести в дію новий за-бійний цех потужністю до 5 тис. голів на годину та переробний цех. Таким чином буде значно розширено лінію продукції підприємства та досягнуто майже повної замкнутості виробництва.