П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Жовтня 2010

ПРОДУКТ №1

17 жовтня – День працівників харчової промисловості

ЗАТ «Кам’янець-Подільський хлібокомбінат» має найдовшу історію серед хлібопекарень області. Через два роки йому виповниться 120 років.

Незважаючи ні на що, тут продовжують працювати, тримають марку, годують місто якісним хлібом, виготовленим  із дотриманням технології та традиційних  методів випікання. У Хмельницькій області лише два хлібокомбінати мають класичну технологію приготування хліба та спеціальні виробничі печі.

До речі, такі технології мали лише обласні центри та міста обласного підпорядкування, де є велика кількість населення. Напередодні свята наша розмова з головою правління ЗАТ «Кам’янець-Подільський хлібокомбінат» Наталією ЛЯЩУК.

– Наталіє Георгіївно, в нашому місті чимало пекарень, отже, досить велика конкуренція. Як Вам вдається триматися на плаву?

– Розуміючи конкуренцію та ринок, ми постійно збільшуємо асортимент хлібобулочної продукції та кондитерських виробів. У нас є нові печі, які дозволяють працювати з елітними хлібами та отримувати гарний вигляд та якість. 

Моя позиція досить проста: кожен місцевий виробник має право на життя. Але непокоїть те, що на наш ринок потрапляють чужі. А це означає, що місцевий бюджет недоотримує  податків – вони йдуть у бюджет інших міст. Відповідно недоотримують наші дороги, комунальна сфера, освіта, культура, медицина, впливає ситуація і на створення робочих місць.

Вважаю також, що тендерні закупки повинні здійснюватися у місцевих виробників – без посередників, без перекупників. Слід купувати те, що вироблено в нашому місті, оскільки є можливість відразу запитати за якість.

– Якими видами діяльності, крім випікання хлібобулочних виробів, займається Ваше підприємство?

– У нас є молочний, кондитерський цехи, плануємо запустити цех із розливання води, маємо також власну торговельну мережу. Великим попитом користується молочна продукція нашого виробництва. Кам’янчанам подобається наше молоко, вершкове масло. На жаль, на сьогодні ми не можемо закупити в достатній кількості молока, щоб виробити масла стільки, скільки потребують наші покупці. Плануємо, що наступного року кожен кам’янчанин, який побажає купити масло, зможе це зробити без проблем у нашій торговельній мережі. Проте перші результати будуть відчутні до початку наступного місяця. До нового року плануємо виставити на прилавки сироватку в склянках. Якраз добре буде після Новорічної ночі вранці випити цей цілющий продукт. Добре сироватку додавати до випічки. Ми теж частково використовуємо її для випікання хліба, як колись робили наші бабусі.

Кондитерський цех працює над новим асортиментом. Наші короваї їздять усією Україною, і ті, хто їх бачить, не можуть ними намилуватися. Нещодавно наші знайомі були в Закарпатті, все село їх фотографувало. І з батьківщини короваїв – Житомирщини – теж отримуємо гарні відгуки. Нам це дуже приємно. Пишаємося нашим сувенірним пряником, який став візитівкою міста і гарним смачним подарунком. 

– У Кам’янці досить різниться ціна на хліб…

– Нині дуже цікава цінова політика. Донедавна люди нарікали на ціну на наш хліб. Але в Кам’янці – найменша в області ціна на хліб, а на Хмельниччині – найдешевший хліб в Україні. Сьогодні ми несемо збитки через ціну на соціальний хліб. Ми очікуємо підписання документа з Аграрним фондом стосовно закупівлі дешевшого борошна, і тоді, можливо, стане легше, а поки що мусимо якось викручуватися, щоб на фоні виборів не підбурювали людей, щоб на нас не робили політичних ігор, адже до жодної партії не належу. Хліб – це стратегічний продукт, продукт номер один. 

Нині Уряд контролює вивезення зерна з України. Радіємо, що на нього впала ціна, але через це страждають селяни. До речі, шалена конкуренція відрегулює ринкову ціну сама. Отже, нічого страшного в тому не буде.

Уявіть, якби я збільшила нині ціну на хліб на 10-15 копійок! Це потрібно додати пенсіонерам до пенсії 8 гривень. Давайте зрівняємо вартість хліба з вартістю цибулі чи картоплі! А вона досить значна, хоча трудового ресурсу вкладається набагато менше. З хлібом же набагато важче – пекельна праця, вкладена у вирощування і збирання зерна, потім у збереження та висушування. А ще обмолотити, привезти, спекти, а до тіста слід додати ще й інші продукти, опісля збути та виплатити зарплату.

– Можливо, є якісь державні програми з підтримки хлібопекарів?

– Приємно, що починають працювати державні програми. Почали повертати частину грошей за закуплену молочну худобу. Очікуємо в жовтні отримати дешевше борошно, тоді ми зможемо покрити збитки за соціальний хліб. Поки що рятуємося тим, що маємо молоко та кондитерські вироби.

Щомісяця місто отримує від нашого хлібокомбінату 60-170 тонн хлібобулочних виробів, асортимент складає понад 100 найменувань, а також 10 видів молочних продуктів. Маємо всі сертифікати відповідності на нашу продукцію, наша лабораторія є єдиною акредитованою на хлібних підприємствах міста.   

Наше масло, хліб «Селянський» і «День і ніч» увійшли до рейтингу 100 кращих товарів області. Але найбільше я пишаюся звичайним чорним хлібом «Дарницький». Цього року мій син вступив до київського вишу, і просить: «Мамо, будеш їхати до мене, привези, будь ласка, чорний хліб». А я йому у відповідь: «Ти живеш у Дарниці – батьківщині «Дарницького» хліба, а просиш із Кам’янця привезти?!». Коли була у нього, купила їхній хліб і зрозуміла, що наш – смачніший.

– У Вас якась інша рецептура?

– Ні, просто дотримуємося технології.

– Цього літа хліб був вражений картопляною хворобою. Це свідчить про недотримання технології чи низьку якість борошна? Які ж є способи боротьби з цією хворобою?

– У нас дуже суворий лабораторний контроль. Ця хвороба вражає білий хліб лише влітку. Щоб цього уникнути, слід вітрини, де його викладають, протирати розчином оцту.  Термін зберігання білого хліба – 24 години, ми в кожній накладній пишемо час виходу з печі, на наступний день ми хліб уже не продаємо. Але люди можуть продовжити зберігання хліба, помістивши його в холодильник, але без целофанових обгорток. 

– Чи не плануєте випуску бездріжджового хліба?

– Плануємо серію своїх виробів для діабетиків. У всіх торговельних точках буде одна-дві полички саме для цієї категорії людей. Свого часу ми випускали йодоване молоко та булочки, але ці вироби в Кам’янці чомусь не прижилися. Втім досі випускаємо  висівковий хліб. 

– Які Ваші найближчі плани?

– Розвивати і вдосконалювати торговельну мережу. Є багато планів на виробництво, зокрема, розширити асортимент кондитерських виробів, збільшити об’єми виробництва та до Нового року здивувати кам’янчан кількома новими видами хліба. Будемо проводити дегустації наших виробів, щоб мешканці міста могли висловлювати свої побажання та вподобання. Хочемо зробити так, щоб хліб у продажу був до 20.00-21.00, бо, коли люди повертаються додому, на полицях уже немає того асортименту, який вони хочуть бачити. Проводитимемо серйозну роботу з питань кадрів, збуту та якості.

Користуючись нагодою, вітаю колектив нашого підприємства, всіх працівників харчової промисловості зі святом. Це дуже важка, кропітка праця, яку щодня видно на столах наших покупців. Усім бажаю удачі, здоров’я, родинного тепла, любові від близьких, сили, натхнення та щастя.