Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
17 Січня 2020

НА БІЗНЕС ЧЕКАЮТЬ НОВАЦІЇ

Зміни, які приніс новий рік, добряче трусонули підприємців. Уже з 1 січня їм доведеться більше сплачувати податків, а деяким – ще й витратитися на купівлю і встановлення касових апаратів. І всім відмовитися від використання бізнес-рахунків у власних цілях.
Скільки коштів відтепер доведеться сплачувати підприємцям, і які податкові зміни для них підготували у верхах, «Подолянин» дізнавався в податківців.

– Згідно із Законом про Держбюджет України, з 1 січня мінімальна зарплата становить 4723 гривні, відповідно прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2102 гривень, – коментує начальник Кам’янець-Поділь­ського управління ГУ ДПС у Хмельницькій області Ігор БЄЛКО. – Виходячи з цього, сума мінімального страхового внеску з ЄСВ складе 1039,06 гривень.
Отож, фізичні особи підприємців на І групі спрощеної системи оподаткування сплачуватимуть 1249,26 гривень у місяць, ФОПи на ІІ групі – 1983,66. Для ІІІ групи спрощеної системи розмір єди­ного податку буде залежати від розміру доходу та системи, яку обере платник: 3% від доходу за місяць для тих ФОПів, які платять податок на додану вартість (ПДВ), і 5% від доходу для тих, хто ПДВ не пла­тить. Ліміти щодо доходів для «єдинників» теж поки не змінилися.
За найманого працівника не­обхідно сплатити щонайменше 1960,05 гривень.
Щодо новацій, які торкнуться підприємців цьогоріч, то це й встановлення касових апаратів для певних категорій і спец­програм:
– Із метою детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг, передбачені зміни щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), – продовжує Ігор Антонович. – Зокрема, з 19 квітня замість традиційних РРО можна використову­вати програмні РРО (спеціальні безкоштовні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій, які можна буде встановити на будь-який гаджет). Уже із жовтня використання РРО стане обов’язковим (крім платників єдиного податку І групи) для фізичних осіб – платників єдиного податку ризикових сфер діяльності: продавців ювелірних виробів, медпрепаратів і ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів із продажу секонд-хенду. Також використовувати РРО мають ресторани, кафе, турагенції, готелі. З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов’яз­ковим для фізичних осіб – платників єдиного податку II, III, IV груп незалежно від видів діяльності.
Якщо встановлення касових апаратів ще когось може об­минути, то з третього січня для зняття коштів на власні потреби підприємцям треба відкривати в банку окремий рахунок:
– НБУ своєю постановою вніс зміни до Інструкції про відкриття та закриття банківських рахунків. Тепер за поточними рахунками в національній валюті ФОП та самозайнятих осіб здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб, – додає Ігор Антонович.
Крім того, як наголошують податківці, з 2 січня діють нові номери банківських рахунків для зарахування надходжень до бюджетів усіх рівнів та єдиного соціального внеску. Платіжні документи, оформлені за старим стандартом, будуть повертатися органами казначейства, оскільки перехідного періоду не передбачено. Нові реквізити є у Центрі обслуговування платників та на субсайті Головного управління ДПС у Хмельницькій області в розділі «Бюджетні рахунки» (km.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki).