Субота, 20 Квітня 2024 р.
4 Червня 2010

КОЛИ ПЕРЛИНА СМЕРДИТЬ, ЛЮДИ ЗАКРИВАЮТЬ НОСИ. А ВЛАДА – ОЧI

Разом із сезоном дощів для нашого міста і навколишніх сіл, особливо Довжка та Колибаївки, вкотре розпочався сезон неприємних запахів. Ця тема вже настільки затерта, що навіть на наші звернення деякі представники органів влади просто сміються, запитуючи: «А що тут дивного?».

ВонизмаДійсно, корінним кам’янчанам до відвертого смороду не звикати. Але, з іншого боку, чому нам сміятися, коли хочеться плакати? Чому ми маємо жити в такому смороді, причиною якого є декілька підприємств, що на цьому сміху крізь сльози заробляють гроші? Врешті, чи можна з таким запахом позиціонувати наше місто як перлину Поділля, Меку туризму? Та й що можуть побачити туристи, коли очі виїдає смердюче кам’янецьке повітря? Але, головне, – чому та заради чого 100 тисяч кам’янчан мають жити та дихати цими «ароматами»?

Майже два роки запах із бардових полів, який зазвичай найбільше дошкуляв кам’янчанам, був практично відсутній. Місто та навколишні села втратили своєрідний безкоштовний барометр: буде сьогодні дощ чи ні?

Схоже, як і вулкани, так і бардополя мають здатність то затихати, то спалахувати з новою силою. Так і сталося цього року з приходом весни та дощів. Запах барди знову нагадав про себе.

Проте в розмові з директором ДП «Довжоцький спиртозавод» Володимиром МИХАЙЛОВИМ з’ясували його бажання наступного тижня скликати прес-конференцію для місцевих ЗМI, аби роз’яснити причини запаху з бардових полів. Нам же в телефонному режимі Володимир Iванович зазначив, що відновлення запахів барди спричинене затяжними дощами.

На цьому можна було ставити крапку, якби не 1 червня. У вівторок, після обіду, місто ніби провалилось у велику вигрібну яму. На людей, які були на вулиці, як сніг на голову, звалився різкий сморід. Він дещо відрізнявся від уже звичного для кам’янчан запаху барди. Перехожі затуляли носи хустинками, натягували на обличчя одяг. Картина буда схожою на повернення «свинячого» грипу. Щоправда, до марлевих пов’язок справа так і не дійшла. Різкий нестерпний запах протримався близько години, після чого в місті залишилися лише його локальні відголоски.

Про те, що це викиди не зі звичного джерела – Довжоцького спиртозаводу – свідчили не лише запевнення самого директора цього підприємства, а й південно-східний вітер, який був того дня. В той час, як бардові поля знаходяться з протилежного боку. Виявлення епіцентру запаху, або ж конкурента довжоцькій барді, вилилося для нас у справжнє детективне розслідування. Зрештою, воно довело, що 100-тисячне місто не захищене жодною владною структурою і його легко отруїти чим завгодно за лічені хвилини – чи то місцеве підприємство чи навіть терористичний акт…

На наше запитання «Що за нестерпний сморід у місті?» жодна зі структур влади, що покликана, в першу чергу, реагувати на такі випадки, конкретної відповіді не дала. Чому?!

Склавши список ймовірних підозрюваних, які можуть бути причетними до неприємних викидів у повітря, ми отримали три підприємства: ДП «Довжоцький спиртозавод», ВАТ «Кам’янець-Подільський м’ясоконсервний комбінат» і ТОВ «Птахокомбінат». Якщо перший одразу випав як за запевняннями директора та напрямком вітру, так і за нехарактерним запахом, то на останні два впала наша основна підозра. Зрештою, сморід, який висів над містом, багатьом нагадував запах, який колись ширився від м’ясокомбінату, коли той робив кісткове борошно.

Аби викинути чи, навпаки, підтвердити причетність підозрюваного, нам вдалося зв’язатися із головним інженером підприємства, який повідомив, що такого не може бути, оскільки м’ясокомбінат не працює вже два тижні. Таке ж запевняння ми отримали і від представника ТОВ «Птахокомбінат». Тож наш список підозрюваних було вичерпано.

Той, хто шукає, обов’язково знаходить. Хоч відповіді на запитання про джерело нестерпного смороду ми так і не отримали, зате з’явилася співпраця: головний лікар міської санепідемстанції Борис ШЕВЧУК направив нам на допомогу з пошуку джерела забруднення повітря двох працівників. Об’їхавши вищезгадані підприємства, характерного смороду не виявили. Зрештою, і сам сморід до того часу вже розсіявся.

Крім того, головний лікар районної СЕС Олег КЕРНИЧНИЙ зазначив, що вже п’ять днів за дорученням обласного керівництва в селах Довжок і Колибаївка проводиться дослідження повітря.

Паралельно з нами пошуками джерела неприємного запаху в місті займався і начальник міського управління надзвичайних ситуацій Юрій КРИЛОВ. Як згодом повідомив нам Юрій Володимирович, стовідсоткового підтвердження причини саме такого запаху все ж таки не виявилося. Водночас, за його словами, відсотків на дев’яносто таким джерелом могли стати очисні споруди КП «Міськтепловоденергія», мовляв, саме в той період на підприємстві відбувалося відкачування так званої «чорної води».

Коли ми зв’язалися із заступником директора КП «Міськтепловоденергія» Сергієм БОДНАРЕМ, він навідріз заперечив звинувачення на адресу підприємства. «Такого не могло і не може бути!» – категорично заявив Сергій Леонтійович.

…На жаль, остаточної крапки в цій історії так і не було поставлено. Виникають у нас великі сумніви і з приводу того, чи буде вона поставлена взагалі. Як і сумніви щодо того, що подібного більше не повториться.