Середа, 25 Травня 2022 р.
26 Березня 2010

ГОРОБЕЦЬ ПОЛЬОВИЙ – ПТАХ 2010 РОКУ

ЗНАЙОМI НЕЗНАЙОМЦI

Отже, насамперед навчимося відрізняти горобця польового від хатнього, адже ці птахи дуже схожі. Польовий горобець, як і хатній, має коричнювато-сірувате забарвлення, мешкає біля людей, оселяється у закритих гніздівлях, літає не дуже добре, по землі пересувається стрибками, тримається здебільшого зграйками. Та поряд зі спільними ознаками польовий горобець має низку відмінностей, за якими його легко відрізнити від хатнього.

Польовий горобець має дещо інше забарвлення. У нього верх голови каштаново-коричневий, а не сірий, як у горобця хатнього. Має білуваті щоки, а не світло-сірі, а на щоках – чорну смужку (в хатнього горобця її немає). Чорна пляма на шиї помітно менша, ніж у хатнього горобця. За розміром польовий горобець дещо менший і стрункіший.

У польового горобця самці та самки майже одного забарвлення, тому в природі відрізнити їх за зовнішніми ознаками неможливо, в той час, коли у хатнього горобця самці відрізняються від самок.

Польовий горобець хоч і су-проводжує людину всюди, але частіше гніздиться в природних умовах – у парках, великих садах, чагарниках, гаях, на узліссях. Гніздо найчастіше мостить у дуплах, штучних гніздівлях, норах, гніздах білих лелек і в інших подібних місцях. Хатній горобець, на відміну від польового, зазвичай облаштовується під дахами людських осель.

У живленні польових горобців переважають «дикі» корми: навесні та влітку – здебільшого комахи та їхні личинки, а восени та взимку – насіння різних бур’янів та інших рослин. Цей вид надзвичайно корисний,

адже поїдає різних шкідливих комах – довгоносиків, саранових і трав’яних клопів, гусінь – та їхні личинки. Достатньо сказати, що пара горобців приносить своїм пташенятам їжу близько 300 разів на день, а за період вигодовування одного виводка знищує близько 30 тисяч комах.

МОЖЛИВИМ ПЕРЕМОЖЦЯМ

Переможцями конкурсів «Птах року» є не тільки колективи, а й окремі школярі. Тож любителям природи варто писати про свої спостереження, про заходи, які проводитимете в школі чи гуртку, – конкурси, лекції, випуск стінгазет, листівок тощо. Можна надсилати оповідання, казки, вірші про горобця польового, написані та придумані разом із вчителями чи батьками, а також малюнки та фоторепортажі, що ілюструють роботу природолюбів і птаха нинішнього року.

Але перш ніж приступати до оформлення робіт, треба обов’язково скористатися вимогами до них. Письмові роботи (реферати, спостереження, розповіді, казки, вірші тощо) треба надсилати на паперових або електронних носіях на електронну пошту.

Прагніть зменшити шкідливий вплив на довкілля, потурбуйтеся, щоб в оформленні роботи було якомога менше різноманітного пластику – папок, прозорих плівок тощо, натомість використовуйте паперові папки та альбоми, адже екологічний підхід до оформлення роботи оцінюється окремо.

У рефератах та описах польового горобця не забувайте за-значати першоджерело (автора, книгу, журнал, адресу веб-сторінки) як у самому тексті, так і в списку літератури. А також підписуйте всі фотознімки, використані в роботі. Не хвилюйтеся, якщо не всі фото будуть суперпрофесійними, головне, що вони ілюструватимуть Вашу активну роботу. Малюнки та вироби надсилайте в оригінальному вигляді звичайною поштою. Своє прізвище, ім’я, вік, школу, адресу, прізвище, ім’я та побатькові керівника роботи пишіть чітко.

Роботи з поміткою «Птах року» можна надсилати до 15 листопада 2010 р. на адресу: Українське товариство охорони птахів, а/с 33, м.Київ, 01103. Електронна адреса: uspb@bіrdlіfe.org.ua. Тел.: (044) 284-71-31. Зоряна ЛУК’ЯНЧУК, Українське товариство охорони птахів.

ПРОГРАМА СПОСТЕРЕЖЕНЬ

А тепер декілька порад про те, як проводити спостереження. Насамперед треба провести облік горобців. Для цього варто обрати різні райони нашого міста, його околиць, сіл і прокласти постійну стежку завдовжки 2 км. Усе описати за схемою: назва району (парк, сквер, вулиця тощо); які дерева, кущі, трав’янисті рослини ростуть; наявність дуплистих дерев і штучних гніздівель; кількість людей, собак, кішок у зоні прокладеної стежки; які будинки на вулиці (дерев’яні, цегляні тощо); чим накриті дахи на будинках (шифер, металочерепиця тощо); інші будівлі, котрі є у дворах (сараї, гаражі тощо); наявність у дворах садів, старі вони чи молоді; штучні гніздівлі (скільки їх є); інтенсивність руху вулицею автомобільного транспорту.

Щотижня (один раз на тиждень) обходьте обрані райони уздовж закладених стежок: скільки польових горобців помічено; де перебувають (подвір’я, тротуар, узбіччя дороги, на деревах, кущах чи землі); кількість котів, собак, сірих ворон, яких зустріли на маршруті.

Спостереження за гніздуванням: відібрати ділянки місцевості з дуплами, штучними гніздівлями, земляними норами, де виявлено гніздових горобців польових. На обраних ділянках

вести спостереження 2-3 рази на тиждень, спостерігати за птахами по 1 годині 3 рази за день: вранці (орієнтовно з 8.00 до 9.00), вдень (з 14.00 до 15.00), увечері (з 18.00 до 19.00).

Під час спостережень записувати у щоденник спостережень такі відомості: кількість гніздових пар, зареєстрованих на ділянці; гніздяться птахи колоніями чи окремими парами; відстань між окремими гніздовими парами; кількість їжі та місце, де її збирають; дата, коли птахи почали носити їжу до гнізда (годувати пташенят); скільки разів на годину приносять їжу до гнізда вранці, вдень і ввечері; дата першого вильоту пташенят (їх легко впізнати за поведінкою: сидять на гілках дерев, кущів чи на землі, часто тріпочуть крильцями та подають звуки, випрошуючи таким чином їжу, дорослі горобці до них часто прилітають і годують); реакція дорослих і молодих птахів на появу біля них чи гнізда людей, котів, собак, сірих ворон.

Спостереження за поведінкою в післягніздовий період – кінець літа, осінь, зима: кількість горобців на ділянці – зграя чи поодинокі птахи; місце перебування – кущ, дерево (вишня, яблуня тощо), земля, курник, біля воріт, на паркані, на тротуарі, на березі річки, на галявині тощо; що роблять – відпочивають, живляться; що їдять; яка поведінка в горобців: б’ються між собою чи ні; реакція на небезпеку (поява кота, собаки, яструба, людини): продовжують займатися своєю справою, втікають (з якої відстані злітають при появі за-грози); чи зганяють горобців люди. Якщо так, то за яких умов.

I насамкінець: не турбуйте птахів. Спостереження проводьте дуже обережно. Хай Вам щастить!