П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
9 Липня 2010

БЕНЗИНУ НЕ БУДЕ. А ТРОЛЕЙБУСИ?

КИЇВ. 26 червня тут відбулося засідання громадської ради при Національному агентстві екологічних інвестицій України (голова Сергій ОРЛЕНКО). Від Кам’янця-Подільського участь у ньому взяв керівник дорадчо-консультаційного центру ГО «Кам’янецький тролейбус» Володимир ГРИЦАНЧУК і завідувач дитячо-юнацького сектору центру Інна ГРЕЧАНЮК (фінансування поїздки – голова МО Партії регіонів Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО). Крім звіту про діяльність Нацекоінвест-агентства за перших 5 місяців ц.р., присутні обговорили низку законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді України, зокрема щодо парникових газів, екологічного ринку України, регулювання обсягу антропогенних викидів і поглинання парникових газів.

При обговоренні питання впровадження проекту щодо заміни вікон у навчальних закладах і закладах охорони здоров’я на пластикові Володимир ГРИЦАНЧУК наголосив на необхідності звернення до Мінрегіонбуду, в структурі якого є Державна архітектурно-будівельна інспекція.

– У зверненні йдеться про недопущення організаціями, що займаються монтажем пластикових вікон, порушень норми ДБН В 2.2-15-2005, яка проголошує, що «припливне повітря в об’ємі однократного обміну повітря повинно подаватися через вікна. При встановленні вікон без кватирок і з герметичним притулом слід застосовувати модифікації вікон із вбудованими провітрювачами», – розповідає Володимир Іванович. – В іншому випадку це призводить до, як мінімум, погіршення здоров’я дітей і дорослих, а про скорочення викидів вуглецю в повітря та збереження теплової енергії у приміщеннях не може навіть іти мови.

За словами Володимира ГРИЦАНЧУКА, на засіданні було озвучено бажання 32 тисяч кам’янчан, які висловилися за направлення коштів на розвиток електротранспорту в Україні, у тому числі, в рідному місті. Ця пропозиція знайшла прихильників в особах голови громадської ради при Нацекоінвестагентстві, голови Інституту стратегічних досліджень і політичних консультацій Ігоря БУРЯКІВСЬКОГО та керівника Інфоцентру УЕА «Зелений світ» Сергія ФЕДОРИНЧИКА. Сьогодні ГО «Кам’янецький тролейбус» очікує пакет докумен¬тів для вступу до громадської ради при Нацекоінвестагентстві.

КАМ’ЯНЕЦЬ. Також із проблемами екології та клімату був пов’язаний візит до міста представників нідерландської Агенції зі співпраці щодо питань клімату та енергії (Сліман абу АМАРА), а також посольства Нідерландів (Роджер ван ТОРЕН) та Асоціації «Енергоефективні міста України» (Анатолій КОПЕЦЬ).

6 липня відбулася вступна зустріч, яка передує розробці для Кам’янця-Подільського плану дій щодо підвищення енергоефек¬тивності. За словами міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА, нідер¬ландська агенція не лише планує навчити наших фахівців розробляти плани з енергозбереження, але й самим втілити у життя пілотний проект з утеплення шкіл міста (ймовірно НВК №16 та ЗОШ №12).

До речі, ще минулого року від імені міста Анатолій НЕСТЕРУК підписав у Гамбурзі Угоду мерів за сталий енергетичний розвиток і захист клімату.

Багато чого цікавого дізналися учасники засідання, але одним із приголомшливих фактів, наведених Анатолієм КОПЦЕМ, були відомості про наявні енергетичні ресурси планети, зокрема про те, що через 43 роки зникне бензин, виготовлений з нафти, асфальт, відповідно, також…