П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
13 Серпня 2010

ПОПЕРЕДИТИ ЗАГОРАННЯ – ЗБЕРЕГТИ ЛIС

Пожежа в лісі – неконтрольоване стихійне лихо з негативними наслідками. Цілком уникнути цього майже неможливо, проте зменшити збитки можна, якщо своєчасно виявити вогнище, коли воно ще тільки розгорається, і вжити необхідні заходи. А ще краще – взагалі не допускати загорань.

Лісова охорона ДП «Кам’янець-Подільське лісове господарство» приділяє значну увагу попередженню загорань: проводить організаційні заходи, узгоджує дії з пожежно-рятувальними підрозділами, сільськими радами, іншими організаціями, забезпечує їх пожежним інвентарем, займається патрулюванням лісових масивів.

Не залишається осторонь проблеми збереження лісів і райдержадміністрація в особі її голови Михайла ЖЕЛIЗНИКА. Розпорядженням «Про заходи із запобігання лісових пожеж у лісових масивах, розташованих на території Камянець-Подільського району» чітко визначені протипожежні заходи. Рекомендовано Староушицькому селищному голові та сільським головам Довжоцької, Ходоровецької, Ластовецької, Рудської, Сокільської, Гринчуцької, Панівецької, Колибаївської, Кульчієвецької, Колодіївської, Орининської, Приворотської, Заліськопершої, Кадиєвецької, Голосківської, Грушківської, Гуменецької, Нігинської, Чабанівської територіальних громад проводити заходи із запобігання пожеж у лісових насадженнях, виділяти необхідні транспортні засоби на випадок виникнення лісових пожеж, забезпечувати людьми і відповідним інвентарем, лісовій охороні закрити всі в’їзди в лісові масиви, за винятком доріг загального користування.

Відповідно до плану перевірки планування та готовності органів управління місцевих ланок територіальної підсистеми єдиної Державної системи цивільного захисту до виконання заходів захисту населення у Кам’янець-Подільському районі в разі виникнення великих лісових пожеж, і з метою відпрацювання злагоджених дій із гасіння лісових пожеж на базі Подільського лісництва було відпрацьовано дії рятувальників МНС, добровільної пожежної дружини лісгоспу та органів місцевого самоврядування (Староушицька селищна рада). При цьому відмічено добру підготовку і злагодженість дій лісової охорони.

Основною причиною виникнення лісових пожеж залишається людський фактор, зумовлений зростанням відвідування лісових насаджень населенням у літній період. I хоча йдуть часті дощі, на ділянках із хвойними насадженнями, особливо на берегах Дністра, зберігається велика ймовірність загорань. Тому розведення багать під час відпочинку необхідно проводити у спеціально відведених та облаштованих для таких цілей місцях. Iнакше такі дії розцінюватимуться, як порушення правил пожежної безпеки в лісах із відповідними наслідками.

Ще раз наголошуємо, що в лісі не потрібно кидати незагашені сірники, недокурки, а також залишати незагашені багаття та інші джерела вогню. За допомогою цих простих правил можна запобігти великим втратам від лісових пожеж.

Працівники лісової охорони в таких місцях зосереджують пункти пожежного інвентаря, встановлюють попереджувальні знаки та інформаційні таблички, проводять патрулювання.

У літній період більшість населення (особливо молодь) проводять відпустки чи просто відпочивають, в основному, на природі, тобто в лісі або поряд із ним. Тому звертаємося із проханням до кожного жителя міста, району, приїжджих: при відвідуванні лісових масивів дотримуйтеся правил протипожежної безпеки у лісах.

Тільки спільними зусиллями населення та лісників ми зможемо зберегти і примножити лісові багатства нашого краю.

Валерій ПУСТИЛЬНИЙ, директор ДП «Кам’янець-Подільський лісгосп».