Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
3 Грудня 2010

«ПОНИЗЗЯМ СМОТРИЧА» ТА «БАКОТСЬКОЮ ЗАТОКОЮ» ОПІКУВАТИМЕТЬСЯ КОРОЛІВСТВО НІДЕРЛАНДІВ

На території Кам’янеччини 2004 р. створено два водно-болотні угіддя міжнародного значення – «Пониззя Смотрича» та «Бакотська затока». Впродовж шести років науковці НПП «Подільські Товтри» контролюють стан цих угідь. Для виявлення тенденцій змін водно-болотних угідь під впливом антропогенних чинників науковці здійснюють комплексне обстеження стану цих об’єктів.

У липні ц.р. НГО «Товариство Подільських природодослідників і природолюбів» (голова Людмила ЛЮБІНСЬКА) виграло грант за проектом «Збереження Дністровських водно-болотних угідь шляхом удосконалення менеджменту та участі громадськості», який був підтриманий програмою «MATRA» посольства Королівства Нідерландів. Впровадження проекту здійснюється за участю науковців НПП «Подільські Товтри» (директор Олег ЯНКОВСЬКИЙ, заступник директора з наукової роботи Олександра КУЧИНСЬКА).

Під час виконання проекту проводиться наукове дослідження сучасного стану біорізноманіття, ландшафтів, вивчення особливостей міграції птахів, видового різноманіття рослин. Одним із аспектів є вивчення антропогенного впливу на території водно-болотних угідь і виявлення загроз біорізноманіттю та екосистемам. Для покращення управління територіями та біоресурсами в результаті аналізу стану флори та фауни, впливів на їхній стан, водне середовище будуть розроблені методичні рекомендації.

Для налагодження співпраці з місцевою владою, товариство проводить зустрічі із сільськими головами та місцевим населенням, шкільними колективами, фермерами, іншими місцевими НГО. В перспективі товариство планує випустити буклет, провести конференції та практичні заходи для покращення стану природних цінностей і ресурсокористування.