Субота, 20 Квітня 2024 р.
17 Грудня 2010

У КАМ’ЯНЕЦЬКОМУ БОТСАДУ ЗАЦВІЛО АЛОЕ

У КАМ’ЯНЕЦЬКОМУ БОТСАДУ ЗАЦВІЛО АЛОЕДобре відому кімнатну рослину алое в народі ще називають столітником. Така назва випливає з повір’я про те, що цвіте алое раз на сто років. Втім із цвітінням раз на сторіччя люди явно перебільшили. У себе на батьківщині, у Південній Африці, ця рослинка викидає квіточки щороку. А ось у домашніх умовах вона майже не цвіте, хіба лише, як стверджують знавці кімнатних рослин, якщо їй створити оранжерейні умови.

На початку грудня 35-річне алое зацвіло вже вдруге у нашому ботанічному саду. Проте, як зазначив  завідувач лабароторії квітникарства ботанічного саду ПДАТУ Василь КОГУТ, іноді алое може квітнути і тричі на рік.

– Оскільки ця рослина родом з Південної Африки, то, звісно, вона любить тепло. Тому в кімнатних умовах алое цвіте дуже рідко, – розповідає Василь Васильович. – Важко зробити так, щоб рослина зацвіла в домашніх умовах, адже для цього потрібно створити найсприятливіші умови. Наприклад, поливати її потрібно лише один раз на місяць, грунт не повинен бути дуже поживний, а більш наближений до природного. Термін цвітіння триває 1,5 місяця.

Листя алое, а саме сік, дуже цілющі. Щоправда, використовувати для лікування потрібно лише рослини, яким минуло три роки. Наприклад, дуже добре за допомогою алое лікувати кашель. Для цього потрібно 0,5 кг листя пропустити крізь м’ясорубку, додати до цієї маси 0,5 кг меду та пляшку горілки. Суміш поставити на 10 днів у прохолодне темне місце, щоб вибродила. Потім вживати по 25 г тричі на день, за півгодини до їжі. Таким же способом, але з додаванням замість горілки червоного вина, готують ліки для дітей. У медицині екстракт із листя рослини використовують також як жовчогінний засіб, а також для лікування опіків, ран, очних захворювань, виразки шлунка тощо.